Agónia pokračuje. Droba nevie, čo má robiť

Dopravca Arriva od polovice novembra, keď začal prevádzkovať autobusové linky v Bratislavskom kraji, nevie pokryť veľkú časť spojov. Preto dostal do minulého piatka od župana Juraja Drobu ultimátum, aby nedostatky odstránil.

30.11.2021 20:00
debata (76)

Nestalo sa. Droba už vopred ohlásil, že cez víkend ponúkne riešenia. Neukázal sa, ani v pondelok. Pritom stav sa nemení. Mnohí ľudia majú problémy dostať sa do práce, žiaci do škôl. Niekde ponúkli pomocnú ruku samotné obce, ale to nemôže byť trvalé riešenie. V utorok Droba prerušil mlčanie. Žiadne okamžité riešenie nepriniesol. Avizované tvrdé sankcie proti zahraničnému súkromnému dopravcovi sa zatiaľ nekonajú.

Na stole sú tri scenáre. Podľa toho prvého, najlogickejšieho a najschodnejšieho, by mala Arriva spolupracovať s predchodcom – Slovak Lines. Ten má vodičov, vedel by chýbajúce linky pokryť. To by si však s najväčším konkurentom musela Arriva rozdeliť zisk, rozparcelovať teritóriá aj spoločne dopravu manažovať. Ukázalo by sa, že jej ponuka v tendri mala ďaleko k pravde. O riadne pošramotenom renomé netreba ani hovoriť. Ale má na výber?

Iná alternatíva je, že nový dopravca bude naďalej postupne dopĺňať chýbajúcich vodičov. Z avizovanej stovky už má vykrytých 55. Okrem toho, že ponúka štedrý nástupný bonus, aj vodičom od konkurencie, loví tiež adeptov na Ukrajine či v Uzbekistane.

Tretí scenár je vypovedanie zmluvy zo strany kraja. Bolo by to určite najčistejšie riešenie. Lenže výsledkom by bol výpadok všetkých spojov možno až na dva mesiace. Nedivme sa županovi, že sa mu do toho nechce ísť.

Opäť do piatka dal Droba dopravcovi čas. Verí, že buď dobre dopadnú rokovania medzi Arrivou a Slovak Lines, alebo sa novému dopravcovi podarí získať zahraničných vodičov, aj takých, ktorí pravdepodobne nedávno o Slovensku nič nevedeli.

Akýkoľvek scenár je vopred vyhlásená prehra a hanba. Pre Arrivu, župana Drobu i pre celý kraj.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský kraj #autobusová doprava #Juraj Droba #Arriva #Slovak Lines