Kollárove zdravotnícke tančeky

Každý, kto v posledných rokoch navštívil niektoré zo zdravotníckych zariadení na Slovensku, vie, že reforma zdravotníctva je nutná, a preto je v záujme nás všetkých, aby sa konečne veci pohli dopredu. Reforma z dielne ministra Lengvarského, ktorá prešla do druhého čítania a poslanci o nej budú rozhodovať na aktuálnej schôdzi, má šancu konečne veci zlepšiť.

30.11.2021 19:00
debata (50)

Vynára sa preto otázka, prečo sa ju Boris Kollár tak všemožne usiluje sabotovať. Jednou z odpovedí, ktoré sa núkajú, je tá, že na tejto agende sa snaží jednoducho zviditeľniť. Veľmi dobre vie, že ľudia nemajú radi zmeny a cítia sa nimi ohrození, preto priam inštinktívne odmietajú všetko, čo mení zabehnutý chod vecí. A hoci sú so súčasným stavom nespokojní, skôr akceptujú to, čo už poznajú, než aby riskovali nejaké „novoty“. A s tým kalkuluje aj Kollár, ktorý sa v posledných mesiacoch pasuje za ich obhajcu.

Vzhľadom na to, že šéf Sme rodina je stále súčasťou koalície, nemôže si dovoliť robiť úplne tvrdú opozičnú politiku. Preto sa aj jeho návrhy pohybujú v intenciách „áno, ale…“. Je však ilúziou myslieť si, že keď sa urobia iba nejaké kozmetické zmeny, bude to stačiť.

Samozrejme, neexistuje reforma, ktorá by bola úplne bezbolestná, lebo to by žiadna reforma nebola. Každá reforma má aj porazených, ide o to, aby ich bolo čo najmenej.

Požiadavka iniciatívy Za lepšie zdravotníctvo (ktorej zástupcov Kollár prijal v utorok v parlamente), aby pred zmenami v nemocniciach štát najskôr podporil ambulantnú sféru a aj príchod nových lekárov, je z tohto pohľadu úplne legitímna a má svoje ratio. Problém je v tom, že vykopáva otvorené dvere.

Požiadavka iniciatívy Za lepšie zdravotníctvo, aby pred zmenami v nemocniciach štát najskôr podporil ambulantnú sféru a aj príchod nových lekárov, je úplne legitímna a má svoje ratio. Problém je v tom, že vykopáva otvorené dvere.

Ministerstvo zdravotníctva autorom memoranda odkázalo, že súčasťou predloženého zákona je aj reforma ambulantného sektora. Plán obnovy počíta s tým, že v okresoch, kde chýbajú „obvoďáci“, môžu všeobecní lekári na zriaďovanie nových praxí dostať jednorazový príspevok až 60-tisíc eur. Finančný príspevok na rozbeh svojej ambulancie by mohlo dostať zhruba 160 uchádzačov.

Čo rozhodne nie je málo, no vzhľadom na to, že aktuálne na Slovensku chýba 314 všeobecných lekárov pre dospelých a 137 pediatrov, je to len prvý krôčik, po ktorom by mali nasledovať ďalšie.

Keďže v súčasnosti je priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých 59 rokov a priemerný vek pediatrov 61 rokov, reforma prichádza doslova v hodine dvanástej.

Nepochybne, ambulantná sféra je pre zdravie obyvateľstva veľmi dôležitá, lebo mnohým ochoreniam dokáže zabrániť prevencia a včasná diagnostika.

Na druhej strane, každý uzná, že v regiónoch, ktoré sa vyľudňujú, nemá veľký zmysel zdržiavať nemocnice s takou kapacitou, akú poskytovali napr. pred 30 rokmi. Naopak, tam, kde obyvateľstva pribúda, treba stavať nové. Peniaze, ktoré sa tam ušetria, bude možné použiť inde. O tom je reforma.

Mimochodom, keby bol Boris Kollár minulý rok nútený stráviť niekoľko týždňov v niektorej z okresných nemocníc, ktoré tak vehementne chráni, možno by zmenil názor a reforme zdravotníctva by nebránil…

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Boris Kollár #reforma zdravotníctva #Vladimír Lengvarský