Želajme si teplú zimu

Od januára si domácnosti priplatia aj za plyn či elektrinu. Náklady domácností za elektrinu v novom roku vzrastú priemerne o 3 až 4 eurá mesačne. Podobne to vyzerá aj pri faktúrach za plyn. Ak ľudia plyn využívajú najmä na varenie a ohrev vody, mesačne zaplatia viac o 9,7 eura.

02.12.2021 20:00
debata (8)

Kto pozorne sleduje situáciu na trhu s energiami, tento krok ho neprekvapil. Už v lete bolo zrejmé, že nás všetkých čaká na prelome rokov výrazná zmena. Čakalo sa už len na sumu, o koľko sa zdražovanie za energie premietne do peňaženiek ľudí. Fakty sú jasné. Kým takto pred rokom bola cena plynu na trhoch na úrovni 15,27 eura za MWh, v súčasnosti sa už hýbeme na úrovni vyše 51 eur za MWh. Prečo sme sa do tejto situácie dostali? Dôvodov je viacero.

Všetci si dobre pamätáme na studenú jar, keď kúrenie muselo ísť na plné obrátky. Neskôr v lete zase vlny horúčav na juhu Európy spôsobili, že klimatizácie sa nezastavili. A keďže veterné turbíny nemali palivo vo forme vetra, na vykrytie dopytu po elektrine sa museli naštartovať uholné či plynové elektrárne. Bavíme sa o Európe, a keďže nie sme ostrov, dôsledky pociťujeme aj u nás na Slovensku.

V neposlednom rade to bolo oživenie ekonomiky a odložená spotreba ľudí, ktorú chceli fabriky čo najlepšie uspokojiť. Dopyt po energiách bol preto silný. Netreba však zabúdať ani na Rusko, ktoré už neraz využilo svoje plynové potrubie na presadzovanie svojich záujmov. Preto aj púšťalo počas roka do Európy menej plynu a dávalo jasne najavo, aké dôležité je dať čo najskôr do prevádzky nový plynovod na dne Baltského mora.

Aj keď sa zdražovanie vo všeobecnosti čakalo, nemusí byť to posledné a ľudí môže čakať už na budúci rok ďalšie nemilé prekvapenie. A to vtedy, ak sa situácia na trhu s plynom neupokojí a cena bude naďalej rásť. V takom prípade môže regulátor opäť prikročiť k mimoriadnej zmene ceny už počas roka. Želajme si teda teplú zimu, aby sa kúrilo čo najmenej a aby naše zásobníky na Záhorí nešli až na doraz.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie energií #trh s energiami