Kompromis podľa Matoviča

Igor Matovič (sa) opäť predviedol, ako sa veci robiť nemajú. Šéf OĽaNO si bol vedomý, že ak chce presadiť návrh na 500-eurové poukazy pre zaočkovaných seniorov, potrebuje podporu opozície, lebo mu chýbajú hlasy koaličnej SaS. Liberáli totiž odmietli počas hlasovania opustiť hlasovaciu sálu, aby znížili kvórum.

02.12.2021 19:00
Marian Repa aktual Foto:
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavil návrh na podporu očkovania
debata (129)

Kto však sledoval jeho vystúpenie v parlamente, musel nadobudnúť pocit, že Matovičovi nejde o to, aby sa zvýšila zaočkovanosť tejto najrizikovejšej skupiny, ale tak ako veľakrát predtým, len o vlastné zviditeľnenie.

Pretože ak niekomu skutočne záleží na dosiahnutí cieľa, snaží sa byť ústretový. Matovič však namiesto toho, aby slušne poprosil opozíciu o podporu pre svoj návrh, častoval Roberta Fica nevyberanými nadávkami.

Pritom minimálne Hlas bol ochotný pristúpiť na kompromis. Peter Pellegrini argumentoval tým, že dôchodcovia viac ako poukaz na návštevu reštaurácií či rekreáciu budú potrebovať financie na pokrytie zvýšených poplatkov za energie a rastúce ceny potravín. Hlas preto navrhol rozdeliť poukaz na dve časti. Menšiu časť – 200 eur – by dostal každý „na ruku“, bez ohľadu na to, či je, alebo nie je očkovaný. A ďalších 300 eur by malo ísť tým seniorom nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať.

Ak niekomu skutočne záleží na dosiahnutí cieľa, snaží sa byť ústretový. Matovič však namiesto toho, aby slušne poprosil opozíciu o podporu pre svoj návrh, častoval Roberta Fica nevyberanými nadávkami. Pritom minimálne Hlas bol ochotný pristúpiť na kompromis.

V danej situácii, keď koaličný partner „trucuje“ a zároveň mu dal voľné ruky, mal Matovič ideálnu príležitosť ukázať, že v záujme presadenia dobrej veci sa dokáže povzniesť nad vec a prekročiť mantinely úzkoprsej straníckej politiky.

Namiesto toho, aby sa Matovič snažil vyrokovať kompromis, však prišiel s návrhom, aby štát k 500-eurovému poukazu pridal aj jednorazový príspevok 100 eur na energie pre všetkých dôchodcov, čo by štátnu pokladnicu stálo ďalších 110 miliónov eur.

Už 500 eur sa javilo ako príliš vysoká suma, a mnohí poslanci nadvihovali obočie, kde na to chce minister financií vziať peniaze. Keď teraz len tak „z brucha“ prihodí ďalších 110 miliónov, podozrenie, že Matovič to s poukazmi vôbec nemyslel vážne a len s snažil upútať pozornosť na svoju osobu, je úplne namieste. To sa ľudom s velikášskymi sklonmi stáva…

V okamihu, keď píšem tento komentár, ešte poslanci o návrhu nehlasovali, no je viac ako isté, že v Národnej rade neprejde.

Toto veľkolepé „teátro“ však Igorovi Matovičovi poslúži na to, aby sa mohol na verejnosti prezentovať, že mal skvelý nápad, len tí „nevďační“ poslanci nemali pre jeho plán pochopenie.

Opäť sa raz ukazuje, že keď o takýchto závažných veciach, ako je riešenie pandémie, necháme rozhodovať osobu, ktorá evidentne trpí narcizmom, tak sa nemôžeme čudovať, že sme tam, kde sme.

Slovensko potrebuje nutne niekoho, kto nás prevedie cez túto nešťastnú covidovú dobu. Mimochodom všimli ste si, že po Portugalsku, kde boj proti pandémii úspešne riadi viceadmirál Henrique Gouveia e Melo, aj v Nemecku na čelo krízového štábu vymenovali generála Bundeswehru Carstena Breuera? Niečo nevídané v krajine, kde po druhej svetovej vojne prevládajú pacifistické nálady! Nemci si však zjavne uvedomujú, že keď je zle, treba muža činu, a nie cirkusanta.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Igor Matovič #očkovanie proti covidu #poukazy pre seniorov