Matovič je sám sebe najväčším nepriateľom

Igor Matovič opäť ukazuje, ako aj ten najsúcejší návrh, ktorý vzíde z jeho dielne, je schopný najlepšie pochovať on sám. Nepotrebuje ani súperov v koalícii a opozícii. Stačí mu jeho povaha, zbytočné emócie a osočovanie kdekoho - naľavo, napravo.

03.12.2021 19:00
debata (39)

Aj v opozícii si (potichu) uvedomujú, že očkovací poukaz nie je zlý nápad. Patrí však odnepamäti k politickému rituálu, že opozícia z princípu návrh odmietne. Veď otvorene podporiť vládu by bol pre každú opozíciu prejav slabosti, cesta k politickej samovražde. Ak navrhne alternatívny návrh, je to priame vyzvanie na rokovanie. Tak to urobil aj opozičný Hlas.

Každý normálny politik by ihneď začal s opozíciou vyjednávať kompromis, najmä keď nemá podporu v samotnej koalícii. Návrh Hlasu – poukážka 300 eur, v hotovosti 200 eur (na rastúce ceny energií) – je legitímny. Veď to sám Matovič priznal, keď k 500 eurám pridal obratom 100 eur v hotovosti. Niekde medzi je priestor na dohodu tak, aby zostala ovca celá a vlk sýty.

Poukážková avantúra i alarmujúca covidová situácia naliehavo volajú, aby koalícia (s premiérom iba na papieri) a opozícia hodili za hlavu vzájomné animozity a sadli si v záujme celého Slovenska konečne za jeden stôl – najlepšie pod patronátom prezidentky.

Veď nikto netuší, prečo práve suma 500 eur by mala zmeniť postoj váhajúceho seniora? Nestačilo by 100 eur? Alebo neponúknuť napríklad päťtisíc eur? Takáto suma by priviedla možno aj skalných odporcov. To všetko je vec diskusie. Matovič namiesto toho silou tlačí na pílu a trvá na svojom. To si skutočne myslí, že sympatizantov Smeru získa tým, že Robertovi Ficovi bude nadávať do bastardov? Ten by pri pomoci seniorom mohol vládu podporiť. Teraz po urážkach nemá na výber. Matovič sa správa tak, akoby mu nešlo o zaočkovanie seniorov, ale iba o seba.

Hádky ohrozujú aj samotný účinok poukazov: poštuchnutie váhajúceho. Táto behaviorálna metóda zaberie iba vtedy, ak je nevtieravá. Pravý opak toho, čoho sme dnes svedkami.

Azda iba Boris Kollár pridal poštuchnutiu novú dimenziu. Priamo z rečníckeho pultu v parlamente seniorom radil, keby nevedeli čo s poukazmi, aby s nimi vekslovali. Buď ich predali mladším členom rodiny, alebo rovno priekupníkom za nižšiu cenu. Kollár ani pri ochrane životov dôchodcov, pri ktorej sa bije do pŕs, sa nehanbí spadnúť na úroveň ulice. A je jedno, že iba tlmočil to, čo sa už medzi vynaliezavým ľudom šíri na sociálnych sieťach. Pozdáva sa to aj Matovičovi. Veď čo je na tom zlé: seniori dostanú peniaze, poukazy sa využijú v ekonomike.

Nech si myslíme o poukazoch a spôsoboch Matoviča čokoľvek, niečo s viaznucou zaočkovanosťou najmä medzi najzraniteľnejšími musíme robiť. Vo štvrtok bolo PCR testami odhalených neuveriteľných 15-tisíc infikovaných. To akoby v Nemecku bolo v 240-tisíc, vo Francúzsku 180-tisíc či v USA 900-tisíc. Pre nich nepredstaviteľné, časť našej politickej scény to necháva v pokoji. Sulíkovci hovoria, že by sme nemali mať ani súčasný polovičatý lockdown. Nevieme, či načisto stratili rozum, alebo úplne cynicky sú verní neoliberálnemu heslu, že prežiť môžu iba tí najsilnejší.

Poukážková avantúra i alarmujúca covidová situácia naliehavo volajú, aby koalícia (s premiérom iba na papieri) a opozícia hodili za hlavu vzájomné animozity a sadli si v záujme celého Slovenska konečne za jeden stôl – najlepšie pod patronátom prezidentky.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #koalícia #očkovanie #Igor Matovič #Boris Kollár #kompromisy #poukazy pre seniorov #SASKA