Orbán už ako Lukašenko?

Podozrievanie cudzieho štátu, že chce v inej krajine zmeniť vládu, patrí do repertoára nedemokratických režimov.

05.12.2021 19:00
debata (49)

Keď bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko hovorí o temných silách v zahraničí, z jeho úst nejde o nič prekvapujúce, lebo takto hovorí už dlhé roky. Keď to však začnú tvrdiť lídri členského štátu EÚ a NATO, pôsobí to zarážajúco. A nemenej smutné je, keď im drukujú niektorí politici v susednej krajine zjavne len preto, že ich spája národnostný pôvod.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, čiže hovorca zahraničnej politiky premiéra Viktora Orbána, vyhlásil, že sa podarilo odhaliť prípravy na ovplyvnenie výsledkov parlamentných volieb v Maďarsku, ktoré sa uskutočnia na jar 2022. Na údajného páchateľa ukázal prstom. Majú to byť USA. Podľa Szijjártóa má ísť o odplatu za to, že Orbán mal dobré vzťahy s Donaldom Trumpom, predchodcom Joea Bidena v Bielom dome.

Prečo Budapešť breše na Washington? Možno je to len revanš za to, že Biden nepozval Maďarsko do USA na blížiacu sa medzinárodnú konferenciu o demokracii (zastúpených bude na nej až 110 štátov z celého sveta). Alebo je to predzvesť niečoho zlého?

Orbánovci čelia riziku, že môžu stratiť moc. Keby Orbán voľby prehral, priznal by porážku, alebo by to neurobil aj s využitím výhovorky, že volebný proces nebol v poriadku, lebo ho poškodilo sprisahanie riadené zo zahraničia?

Orbánovci čelia riziku, že môžu stratiť moc. Zjednotená opozícia je podľa prieskumov už tesne za vládnucim Fideszom. Keby Orbán voľby prehral, priznal by porážku, alebo by to neurobil aj s využitím výhovorky, že volebný proces nebol v poriadku, lebo ho poškodilo sprisahanie riadené zo zahraničia? V jeho prípade si už človek nemôže byť istý ničím.

Orbánovi sú čoraz viac vzdialené hodnoty demokracie a právneho štátu (až tak, že Biden ho vynechal medzi pozvanými). Nečudo, že exšéfka diplomacie USA Hillary Clintonová prirovnáva Orbána k tureckému autokratickému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. O maďarskom premiérovi si to myslí aj väčšina lídrov členských štátov EÚ či NATO.

Naopak, asi ťažko by sa našiel na Slovensku politik v novej strane Aliancia-Szövetség, ktorý by mal k Orbánovi výhrady. Jej členovia, ktorí nedávno zlúčili tri etnické maďarské strany do jednej, v ňom vidia takmer záchrancu Maďarov na slovenskom území, ale jeho nedemokratické maniere im neprekážajú. Čo presadzujú na Slovensku, to im v Maďarsku nechýba. Pritom Aliancia-Szövetség už v druhom bode svojich dvanástich základných princípov píše o sebe toto: „Vyznáva a v praxi presadzuje základné princípy demokracie, dodržiava princípy právneho štátu.“

Orbán má obdivovateľa aj vo vládnej koalícii, ktorý by si mal uvedomiť, že nie je hovorcom Fideszu na Slovensku, lebo je poslanec NR SR platený z peňazí tunajších daňových poplatníkov. György Gyimesi z OĽaNO sa najnovšie „blysol“ videom na Facebooku, pričom na portáli Körkép mu pritakával Krisztián Forró, predseda Aliancie-Szövetség.

Obom prekáža, že veľvyslanec SR v Maďarsku sa stretol s lídrom opozície Péterom Márki-Zayom. Napríklad je vraj preto otázne, koho vlastne šéf diplomacie Ivan Korčok podporuje v maďarských voľbách. Je to výrok na úrovni Lukašenka. Debaty s opozičnými predákmi sú totiž bežnou praxou veľvyslancov všade vo svete.

Sarkasticky povedané: Bidenovi sa môže uľaviť, lebo Slovensko ho nenechalo v sprisahaní proti Orbánovi osamote.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Orbán #Ivan Korčok #Biden