Predlžovanie agónie

Situácia sa po 10-dňovom lockdowne výrazne nezlepšila. Prekvapivé. Počet hospitalizovaných sa pohybuje okolo 3 400, počet úmrtí sa zvýšil o 38 % a infikovaní pribúdajú v tisícoch. Čo s tým?

05.12.2021 20:00
debata (59)

Konzílium odborníkov oprávnene požaduje lockdown predĺžiť do 16. decembra. Okrem toho odporúčajú zvýšiť intenzitu kontrol dodržiavania opatrení. Javí sa totiž, že súčasný „pudingový“ lockdown príliš nepomáha. Je otázne, či vláda vypočuje hlas odborníkov. Vzhľadom na nedávnu minulosť zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že s odporúčaniami odborníkov nanajvýš tak vytrú podlahu.

Bez ohľadu na finálne rozhodnutie je jedna vec istá. Predĺženie lockdownu je krátkodobým a pridrahým prostriedkom na zabrzdenie hroziacej katastrofy. Ak k tomu pridáme neblahé dôsledky dlhodobej izolácie na duševné zdravie, tak nejde o ideálny nástroj boja s pandémiou.

Kľúčovým riešením pandémie je očkovanie, ideálne povinné. Tak ako už aj dnes máme povinné očkovanie proti plejáde ochorení, ktorých hrozbu sa nám vďaka vakcínam podarilo zredukovať. Vakcína proti COVIDU-19 by nemala byť výnimkou, keďže nejde o „experimentálnu“ vakcínu, ako sa nám to snažia vsugerovať niektorí „odborníci“ – politici.

Vhodnejším prostriedkom na dosiahnutie vyššej zaočkovanosti by iste bolo intenzívnejšie presviedčanie či lepšia kampaň. Dnes nás však tlačí čas a súčasné tempo očkovania nedáva veľkú nádej, že čoskoro dosiahneme kolektívnu imunitu.

Krik z rôznych strán politického spektra o neprípustnosti delenia ľudí na dve kategórie je legitímny. Mali by sme preto túto nešťastnú štiepiacu líniu čím skôr spratať zo stola, zaočkovať všetkých, u ktorých tomu nebráni ich zdravotný stav a pohnúť sa konečne vpred.

Sloboda v rozhodovaní o svojom tele je bezpochyby kľúčovou hodnotou každej liberálnej demokracie. Sloboda jednotlivca sa však končí tam, kde sa začína sloboda toho druhého. Neočkovaní, ktorí dnes v drvivej miere končia v nemocniciach a, žiaľ, aj s väčšou pravdepodobnosťou podľahnú COVIDU-19, navyše už žiadnu slobodu nemajú.

Aká to je sloboda, ak sme pripútaní k nemocničnému lôžku s tubou v hrdle? Aká to je sloboda, ak pre kolabujúci zdravotnícky systém „čučíme“ doma v lockdowne? Aká to je sloboda, ak tŕpneme v neistote, že v prípade choroby nám nebude poskytnutá náležitá zdravotná starostlivosť, pretože nemocnice sú preplnené nezaočkovanými pacientmi s COVIDOM-19? Stojí nám takáto sloboda za to, aby sme rezignovali na ochranu života a zdravia?

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #pandémia koronavírusu #lockdown