Lockdownový mačkopes pokračuje

Konzílium odborníkov sa cez víkend jasne vyslovilo za pokračovanie lockdownu do 16. decembra. Vývoj sa nezlepšuje, počet infikovaných neklesá a nemocnice sú stále zahltené. Vladimír Lengvarský ako zodpovedný minister zdravotníctva ide s ich odporúčaním na vládu.

06.12.2021 19:00
debata (73)

Pretlačiť pokračovanie protiepidemických opatrení nebude ľahké, aj keď sú iba polovičaté, a teda málo účinné. Spoločnosť je rozdelená, časť opozície burcuje k odporu a ani samotná koalícia nie je jednotná. Liberáli zo SaS silou-mocou požadujú výnimky pre zaočkovaných – veď sme sľúbili, že očkovanie je sloboda. Nevedno, či nepostrehli, že variant delta (a prípadne omikron) riadne zamiešal kartami.

Minister si je vedomý všetkých nástrah, preto prichádza s lockdownom v troch fázach. Opätovne s experimentom na slovenský spôsob. Aby sa vyhol prípadnému vetu sulíkovcov, nech už bude situácia akokoľvek vážna, po 16. decembri sa začína pre zaočkovaných uvoľňovanie. Borisovi Kollárovi sa to zdá málo a žiada uvoľňovanie pre všetkých. V čase, keď sa nič nelepší a mieri k nám supernákazlivý omikron, si koaličné strany neodpustia hazardnú hru, len aby nestratili percento na volebných preferenciách.

Naši politici by si mohli vziať príklad z II. svetovej vojny. Vtedy sa Churchill spojil s úhlavným ideologickým nepriateľom Stalinom, aby porazili nemecký fašizmus.

Nuž ani to uvoľňovanie nebude ktovieaké. Niečo sa otvorí pred Vianocami, niečo po Vianociach, na určitý čas, niečo pre očkovaných, niečo v režime OP, iné v OTP. Inak to bude v obchodoch, kostoloch, cestovnom ruchu, na lyžiarskych vlekoch, vo fitnescentrách. Ako obyčajne vyznať sa v tom nebude vôbec jednoduché. Na jednej strane treba iba kvitovať, že vláda chce dať pred sviatkami obchodníkom a cestovnému ruchu nejaký plán. Na druhej strane, ak sa situácia nezlepší, nebodaj ešte zhorší, môžu natešení podnikatelia tvrdo dopadnúť na zem.

Slovensko preto opäť pravdepodobne čaká chaos a vyhrocovanie situácie. Olej do ohňa prilial cez víkend už aj premiér Eduard Heger. Zbytočne otvoril debatu o povinnom očkovaní ľudí nad 60 rokov. A to v čase, keď Igor Matovič má v parlamente schvaľovanie motivačnej očkovacej poukážky pre seniorov v sume 500 eur. Akoby vo vláde nevedeli, kto čo robí, každý si ide po svojom.

Proti povinnému očkovaniu brojí najmä Robert Fico a chce ho napadnúť na Ústavnom súde (ÚS). Pritom jednofarebná vláda Smeru v roku 2013 povinné očkovanie jednoznačne podporila a v roku 2014 ÚS rozhodol, že je v súlade s ústavou. Bývalý podpredseda Smeru i vlády pre vedomostnú spoločnosť a ľudské práva Dušan Čaplovič vyjadril sklamanie, že práve „sociálni demokrati odmietajú vnímať múdrosť odborníkov“ a vyzval na skoncovanie s táraním nezmyslov a politkárčením.

A to je možno ten pravý dôvod, prečo sa nám nedarí boj s covidom aspoň ako v iných krajinách EÚ. Naši politici by si mohli vziať príklad z II. svetovej vojny. Vtedy sa Churchill spojil s úhlavným ideologickým nepriateľom Stalinom, aby porazili nemecký fašizmus. Po jeho porážke sa všetko vrátilo do starých koľají a z dočasných spojencov sa stali opäť nepriatelia na život a na smrť. Nemohli by sa koaliční a opoziční politici načas spojiť proti nebezpečnému neviditeľnému nepriateľovi?

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Boris Kollár #minister zdravotníctva #Eduard Heger #povinné očkovanie #lockdown #SASKA