Matovičovo malé veľké víťazstvo

Dalo by sa povedať, že existujú riešenia dobré a zlé a potom sú tu riešenia Matovičove, ako vystrihnuté z Rádia Jerevan: „Je pravda, že občania Slovenska nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať, dostanú 500-eurové poukazy?“ Odpoveď Rádia Jerevan: „Áno, je to pravda, ale nebudú to poukazy, ale hotovosť. A nebude to 500 eur, ale 300 eur. A nebudú ich dostávať, ale sami platiť...“ Hoci posledná veta je nepravdivá, spôsob, akým Igor Matovič „rieši“ problémy, v mnohom pripomína tieto staré známe vtipy.

07.12.2021 19:00
debata (41)

Šéf OĽaNO, potom ako pred 2 týždňami prišiel s ďalšou „atómovkou“, tvrdo narazil na odpor koaličnej SaS. Zdalo sa, že záchranné koleso mu hodí opozičný Hlas, no Matovič namiesto vyjednávania o kompromise vypustil v parlamente spŕšku vulgarizmov, čím si všetkých ešte viac znepriatelil. Keď už sa zdalo, že tento nápad, ktorý by mohol pomôcť situáciu zlepšiť, sa mu nikdy nepodarí presadiť, prichádza Matovič s kompromisným návrhom, tentoraz v rámci koalície.

Pozitívom je, že zredukovaná suma je už prijateľná aj pre liberálov, no zároveň je pre seniorov dostatočne motivujúca na to, aby sa dali zaočkovať. Treba však podotknúť, že je to polovičné riešenie, pretože najviac postihnuté oblasti nášho hospodárstva (gastro a služby) takto nemajú garantované nič a z tohto balíka získajú len malý zlomok peňazí.

Faktom však je, že Igor Matovič azda prvýkrát vyhral taktickú bitku – presadil v koalícii prijateľné riešenie a zároveň opozíciu vmanévroval do nezávideniahodnej pozície. Hlas, Smer i kotlebovci sa len ťažko budú zbavovať nálepky „tí, čo odmietli prispieť dôchodcom“. Najmä Hlas, ktorý už predtým navrhoval vyplácať 200 eur v hotovosti, bude ľuďom len ťažko vysvetľovať, prečo za tento návrh odmietli jeho poslanci zdvihnúť ruky.

Igor Matovič azda prvýkrát vyhral taktickú bitku – presadil v koalícii prijateľné riešenie a zároveň opozíciu vmanévroval do nezávideniahodnej pozície. Hlas, Smer i kotlebovci sa len ťažko budú zbavovať nálepky „tí, čo odmietli prispieť dôchodcom“.

Azda najproblematic­kejšie na celej veci je načasovanie a očkovacie kapacity. Takýto návrh mohol byť na stole už po letných prázdninách a situácia nemusela byť taká zlá.

Už len zaregistrovať sa do Vianoc bude pre mnohých seniorov tvrdý oriešok, ktorý bez pomoci druhých nezvládnu. Nehovoriac o tom, že v priebehu pár týždňov by sa malo zaočkovať viac ako 300-tisíc ľudí. Samozrejme, pri dobrej organizácii nič nie je nemožné. Napr. v polovici mája, keď záujem o očkovanie vrcholil, sa podarilo v priebehu 30 dní zaočkovať pol milióna ľudí.

Treba však otvorene povedať, že ak by vláda mala odvahu, mohla rozhodnúť, že očkovanie pre seniorov bude povinné a mohli sme ušetriť množstvo finančných prostriedkov. Ak sa však tento kabinet nedokáže dohodnúť ani na menej závažných veciach, bolo by asi naivné očakávať, že presadia také radikálne riešenie.

Na druhej strane, Heger aj Remišová sa už vyjadrili, že sú za povinné očkovanie a Igor Matovič povedal, že „toto je posledný pokus primäť ľudí zaočkovať sa pozitívnou motiváciou. Myslím, že každý pochopil, čo je tým myslené“. Možno sa potvrdí, že keď sa vyčerpajú všetky ostatné riešenia, začnú sa politici správať rozumne.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Igor Matovič #poukazy pre seniorov