Peniaze za nič

Parlament výraznou väčšinou hlasov schválil očkovací bonus. Ľudia nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti COVID-19 tak dostanú 300 eur. Pre mnohých pozitívna správa však so sebou prináša minimálne dve otázky: A čo napríklad veková kategória 50+, kde je zaočkovanosť tiež nedostatočná? A znamená to, že ak budeme chcieť ľudí k niečomu motivovať, budeme ich odteraz musieť podplácať?

09.12.2021 19:00
debata (70)

Návrh Igora Matoviča prešiel v parlamente aj s podporou časti opozície. Keď si chcel Hlas na čele s Petrom Pellegrinim, zachovať tvár – nič iné mu ani nezostávalo, pretože to bol on, kto prvý navrhol, aby seniori dostávali peniaze v hotovosti.

Znepokojujúce je však to, ako sa v diskusii o tomto bezprecedentnom rozdávaní peňazí roztrhlo vrece s návrhmi, že treba pridať všetkým seniorom, bez ohľadu na to, či dostanú, alebo nedostanú aspoň jednu dávku vakcíny.

Tu treba povedať: Tak pŕŕŕ, vážení! Tieto peniaze majú byť motiváciou pre tých, čo sa zaočkovať dajú (respektíve odmenou pre tých, čo už tak učinili). Hrať sa na samaritánov v situácii, keď sme zadlžení až po uši (verejný dlh je viac ako 60 % HDP – čo znamená, že každý jeden občan SR dlhuje 10-tisíc eur!) je maximálne nezodpovedné.

Pellegrini žiada na jar vyplatiť ďalších dvesto eur všetkým seniorom, bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní, Fico navrhoval, aby 500 eur v hotovosti vyplatili každému jednému seniorovi rovno teraz, bez toho, aby to bolo podmieňované očkovaním.

Hoci už Matovičov návrh možno považovať za „kupovanie si voličov“, preteky v populizme, ktoré rozbehli Fico s Pellegrinim, môžu mať zničujúci následok. Otvára sa Pandorina skrinka, a o chvíľu sa môžu ozvať aj ďalší.

Rozhadzovanie tzv. helikoptérových peňazí má svoje opodstatnenie v situácii, keď potrebujeme okamžite riešiť zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu všetkých ľudí. Taká bola napríklad pred rokom, úplne na začiatku pandémie. Vtedy niektoré štáty k takémuto kroku pristúpili.

Ale teraz a len pre ľudí 60+? Aký to má zmysel okrem toho, že dôchodcovia patria medzi najzaujímavejšiu voličskú skupinu, ktorú sa snaží podchytiť každá strana?

Potom by sme mohli peniaze rozdávať hoc aj každý mesiac. Vždy sa nájde niekto núdzny, kto potrebuje pomoc. Lenže takto to nefunguje!

Hoci už Matovičov návrh možno považovať za „kupovanie si voličov“, preteky v populizme, ktoré rozbehli Fico s Pellegrinim, môžu mať zničujúci následok. Otvára sa Pandorina skrinka, a o chvíľu sa môžu ozvať aj ďalší. Určite sú si toho obaja vedomí, ale keďže sú v opozícii a nemajú žiadnu zodpovednosť, môžu si to dovoliť.

Napríklad epidemiológovia upozorňujú, že pokiaľ ide o zaočkovanosť, kritická je aj situácia vo vekovej skupine 50+. Ak sa ju v dohľadnom čase nepodarí zvýšiť, navrhne vláda finančné bonusy aj pre týchto ľudí? Respektíve v nemocniciach klesá vek hospitalizovaných. Nebolo by najlepšie, keby sme zaplatili úplne všetkým, čo si dajú pichnúť vakcínu? A čo keď bude nutná ešte 4., posilňovacia dávka? Zasa siahneme do štátnej pokladnice?

Keďže nemáme perpetuum mobile na peniaze, tak aj naše finančné možnosti sú obmedzené. Je to prosté: Tak ako nie je nič zadarmo, nemožno rozdávať ani peniaze za nič.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #Peter Pellegrini #očkovací bonus