Orbánovský mečiarizmus

Maďari sa dozvedeli od podpredsedu vládnuceho Fideszu, že najväčšou výzvou pre ich štát od roku 1944, keď Hitler okupoval Horthyho krajinu, je nástup novej nemeckej vlády. Varovanie vydal Szilárd Németh, názormi politický brat premiéra Viktora Orbána.

09.12.2021 20:00
debata (25)

Németh hovoril doslova o riziku vzniku novej nemeckej ríše. Čo sa týka národnej bezpečnosti, vláda v Budapešti je istotne pripravená čeliť Berlínu, lebo armádu v posledných rokoch výrazne posilnila. Od jesene 2017 do leta 2021 Nemecko predalo do Maďarska najviac svojich zbraní zo všetkých štátov na svete. Dovedna za viac ako 2,6 miliardy eur, takže maďarskí občania si môžu vyrátať, koľko špičkovo zariadených nemocníc by sa dalo vybudovať čo i len za desatinu závratnej sumy pre nemecké zbrojovky. Opusťme militaristický sarkazmus, no čo sa to deje u orbánovcov? Už aj premiér a šéf Fideszu si stihol rypnúť do novej vlády v Nemecku: „Má proimigračnú, progenderovú, federalistickú, pronemeckú európsku agendu,“ vyhlásil Orbán v duchu Némethovho zmýšľania. Ešteže mu neprekáža, že Nemecko je najväčším zahraničným investorom v Maďarsku…

Blížia sa parlamentné voľby (budú na jar 2022), preto orbánovci na fronte ochrany národných záujmov bez úcty k rôznym iným európskym hodnotám balamutia voličov. Podobá sa to na mečiarizmus v zmysle výroku Vladimíra Mečiara, že keď nás nebudú chcieť na západe, tak sa obrátime na východ. Orbánovci by sa mali chcieť obrátiť k vlastnému zrkadlu. Aká je skutočnosť o najväčšej výzve pre Maďarsko? Od pádu komunistického režimu v roku 1989 je ňou pre všetkých demokraticky cítiacich Maďarov Orbánova vláda. Žiaľ, kedysi antikomunista a liberál Orbán sa zmenil. Nečudo preto, že šéf Bieleho domu Joe Biden ho nepozval na summit o demokracii. Na rozdiel od prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Szilárd Németh #Vladimír Mečiar