Budú pred voľbami mestá šetriť?

Ceny elektrickej energie a plynu vzrástli na burzách počas jesene štvornásobne. Hoci už mierne klesli, stále sú niekoľkonásobne vyššie ako pred rokom. Nikto vopred nevie, kde a kedy sa ustália. To robí vrásky na čele nielen každej domácnosti, ale aj mestám, obciam a krajom.

10.12.2021 19:00
debata (16)

Zvýšenie nákladov na elektrinu a plyn by sa malo dotknúť 80 percent miest a obcí. Zhruba polovica samospráv má problémy so zabezpečením energií. Mnohým z nich sa totiž na konci roka končia zmluvy s dodávateľmi a musia sa dohodnúť na nových. A to v komplikovanom slovenskom verejnom obstarávaní nie je zo dňa na deň, ale zaberie niekoľko týždňov, pri stále rozkolísaných cenách, každodenných burzových špekuláciách, a teda veľkej neistote. Nie je to nič jednoduché a závideniahodné. Navyše zdražovanie priviedlo do bankrotu viaceré dodávateľské firmy elektriny a plynu, zvlášť na východe.

Bude na svietenie a kúrenie na školách? Vo veľkých školských budovách tvoria tieto položky veľkú časť nákladov. Z čoho ich vykryť? Mestá i kraje majú stabilné príjmy, ktoré nemôžu radikálne ovplyvniť. Veľa pák nemajú k dispozícii. Navyše ich na budúci rok čakajú voľby, takže napríklad citeľné zvyšovanie dane z nehnuteľnosti nie je aktuálne. Voliči by im to mohli na budúcu jeseň spočítať.

Šetriť sa bude musieť na investíciách, a to vo volebnom roku, keď sa chcú starostovia, primátori, župani i poslanci predviesť, čo všetko urobili. A to nikomu z nich už teraz nie je po chuti.

Máme polovicu decembra a starostovia, primátori či župani stále búchajú na dvere a apelujú na vládu, aby podala pomocnú ruku. Čo robili celú jeseň? Ako je možné, že za taký dlhý čas sa nič nevyriešilo? Priestor stále existuje, veď ani štátny rozpočet na budúci rok nie je takmer v polovici decembra schválený. Nezabúdajme, že niektorí lídri miest kandidovali vo voľbách na kandidátkach koaličných strán. Iní zase majú ku koalícii blízko, aj keď z marketingového kalkulu kandidovali ako nezávislí. Prečo ešte s vládou či s jednotlivými ministrami nenašli spoločnú reč?

Aké možnosti pomoci vlastne pripadajú do úvahy? Veľa ich nie je. Ministri financií EÚ odporúčajú nižšiu DPH na energie, čo už urobili v Česku. Lenže zníženie ceny o 10–20 percent, keď cena na burze vzrástla trojnásobne, veľa nepomôže. Zástupcovia miest volajú, aby sa zvýšili prevádzkové normatívy na žiaka. Je to logický a schodný návrh. Vypomohla by aj dotácia sociálnym zariadeniam, kde energie tiež tvoria dôležitú položku. Môže pomôcť aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) či štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP)?

Čo vy na to, pán minister hospodárstva Sulík? Drží bobríka mlčanlivosti, bez hanby. Rovnako minister školstva Branislav Gröhling (SaS), sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), financií Igor Matovič či sám premiér Eduard Heger (obaja OĽaNO).

Postihnuté samosprávy sa musia pripraviť, že budú musieť niekde šetriť. Nič iné im aj tak nezostane. A to nielen pri kúrení a svietení na školách. Na tých by niektorí možno, tajne v kútiku duše, privítali dlhšie dištančné vyučovanie. Šetriť sa bude musieť na investíciách, a to vo volebnom roku, keď sa chcú starostovia, primátori, župani i poslanci predviesť, čo všetko urobili. A to nikomu z nich už teraz nie je po chuti.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #šetrenie #ZMOS #vláda SR #samosprávy #ceny energií