Aliancia za Slovensko

Situácia je zlá. Slovensko upadá po stránke politickej, ekonomickej i morálnej. A keď už aj vcelku príčetní politici začínajú šíriť konšpirácie, je to signál, že je s nami naozaj veľmi zle.

12.12.2021 19:00
debata (9)

Čo sa stalo? Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) obvinil prezidentku, že spolu s Petrom Pelelegrinim „kujú pikle“.

Vraj nie je náhoda, že v jeden a ten istý deň Peter Pellegrini vyzval ľudí 60+ na očkovanie a dištancoval sa od extrémistov a prezidentka Zuzana Čaputová „zvozila premiéra Eduarda Hegera za manažovanie koaličných vzťahov a pandémie“. Malo sa tak stať krátko po ich „tajnom“ stretnutí, o ktorom médiá neinformovali.

Zvykli sme si, že opozícia prezidentke stále vyčíta, že je údajne provládna. Keď však koaličný poslanec kritizuje hlavu štátu za to, že chystá „prevrat“ s lídrom opozičnej strany, je to až zábavné.

Koalícia, ktorá disponovala ústavnou väčšinou, mala všetky predpoklady, aby bola úspešná. Za to, že sa vo verejnosti teší takej nízkej dôvere, sa môže poďakovať predovšetkým Igorovi Matovičovi. Človek, ktorý z politiky robí permanentne cirkus, nepatrí do vlády.

Napokon najlepšie vysvedčenie mu vystavili samotní voliči. Ak je pre 86 percent ľudí nedôveryhodný, znamená to, že takýto človek nemá vôbec čo hľadať v politike!

V situácii, keď na jednej strane stojí neschopná koalícia, ktorá preukázateľne nevie spravovať štát, a na druhej strane narastá extrém, ktorý je, naopak, schopný úplne všetkého, je viac ako žiaduce, aby sa začala spoločenská diskusia o možnej alternatíve.

V situácii, keď na jednej strane stojí neschopná koalícia, ktorá preukázateľne nevie spravovať štát, a na druhej strane narastá extrém, ktorý je, naopak, schopný úplne všetkého, je viac ako žiaduce, aby sa začala spoločenská diskusia o možnej alternatíve.

Hoci Hlas sa v tejto konštalácii momentálne javí ako najpríčetnejšia alternatíva, v parlamente disponuje len 11 poslancami. Môže síce pôsobiť ako určitý katalayzátor, no sám osebe nemá dostatok síl na to, aby došlo k zmene.

Podobne ako pred rokom 1998, keď nás Mečiar so svojou partiou ťahal kamsi na okraj Európy, mimo civilizovaného sveta, a dokázali sme tomu vzoprieť, bolo by žiaduce, keby sa dokázali zmobilizovať tí, ktorým záleží na osude Slovenska. Nepochybne medzi nami sú, len sa im doterajšia politika bridila.

Novotvary, ktoré tu vznikali poslednú dekádu, mali len pramálo spoločné s klasickými politickými stranami, fungujúcimi na nejakom ideologickom základe. Boli to len eseročky, ktorých majitelia si na kandidátky vždy prizvali pár populárnych tvárí. A tak sa nemôžeme čudovať, že dnes politická scéna vyzerá tak, ako vyzerá.

Ruka v ruke s politickým úpadkom ide aj úpadok ekonomický – Slovensko už dlho prešľapuje na mieste a len sa prizerá, ako ho predbieha jedna krajina za druhou. Ak sme mali pocit, že už-už dobiehame Česko, tak nožnice medzi nami a západnými susedmi sa v posledných piatich rokoch začali ešte viac roztvárať. Kým v ČR minulý rok hrubý domáci produkt v parite kúpnej sily dosiahol 94 % priemeru EÚ, my sme zo 76 % v roku 2010 klesli na 71 % v roku 2020!

Takto úspech nevyzerá. Široká politická aliancia „za Slovensko“ je preto viac ako žiaduca.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Gábor Grendel #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová