Tikajúca hypotekárna bomba

Na jar minulého roka po prvej vlne pandémie sme sa domnievali, že ceny bytov a domov sa konečne ustália. Veď kto by si len chcel v čase ekonomickej neistoty vziať hypotéku na celý život. Stal sa však pravý opak, za posledný rok ceny bývania vzrástli takmer o 20 percent.

13.12.2021 19:00
debata (36)

Ceny ťahá hore nedostatočná ponuka bytov a stále vysoký dopyt. Túžba po vlastnom domove neutícha ani v čase, keď rastú azda všetky ceny – potravín, elektriny, plynu, áut, stavebných materiálov. Jeden rozdiel tu predsa len je. Ľudí to opäť láka na vidiek, do vlastného domu, najmä do satelitov v okolí väčších miest. Pritom pred pandémiou to bolo opačne – ľudia sa začínali vracať do miest.

Okrem chýbajúcej atmosféry mesta mohli za to čoraz výraznejšie dopravné zápchy. Hoci „lockdownová“ práca z domu ich citeľne zmiernila, nie je to dobrá správa. Pandémia raz zmizne, dochádzať za prácou sa opäť bude musieť. A to zväčša autom – pretože mnohé satelity ani nemajú vlakové spojenia – v čase, keď otepľovanie planéty je čoraz citeľnejšie.

Ceny nehnuteľností nemôžu rásť do nekonečna, raz bublina praskne. Čo potom? Zaujíma táto hrozba niekoho z našej vlády či sa zobudia až keď začne horieť?

Ceny nahor neženú iba domy na vidieku či neukojený dopyt ľudí po vlastnom hniezde. Svoju zásluhu na predražení bytov mal pred pandémiou aj prudký rozmach krátkodobého nájomného bývania, de facto hotelierstva bez akýchkoľvek regulácií. V celej Európe sa rozmohol trend nakupovania investičných drahých bytov či skupovanie bytov veľkými investormi. Pri slabej výstavbe nových bytov, aj nájomných, je logické, že dopyt sa nedá uspokojiť.

Na Slovensku bola bytová otázka dlho tabu, ceny mohli veselo rásť. Až Boris Kollár odvážnym, nerealizovateľným návrhom o masovej výstavbe nájomných bytov rozvíril hladinu. Po dvoch rokoch vlády sa však nič neudialo, koalícia sa utápa v sporoch, ako na to. Pritom by sme mohli využiť štandardné nástroje, uvoľniť peniaze zo štátneho rozpočtu. No to by tu musela byť aspoň minimálna ochota.

Maslo na hlave nemá iba vláda. Za nízke úrokové sadzby, ktoré zlacňujú hypotéky, nemôže. Tie môže ovplyvniť iba Európska centrálna banka, na ktorú nemá ani NBS žiadny dosah. V Česku, kde nemajú euro, už sadzby išli nahor. Majme na pamäti, že hypotekárny boom sa nikdy nekončí dobre, naposledy v roku 2008. V Španielsku ostali rozostavané mnohé satelitné mestečká a domy tesne pred dokončením. Sú dodnes neobývané a chátrajú.

Negatívnu rolu zohráva aj inflácia, ktorá je najvyššia za posledných trinásť rokov. Slováci si totiž uvedomujú, že ich úspory ležiace ladom na účtoch v bankách sa pri viac ako päťpercentnej inflácii rýchlo znehodnocujú. Chcú ich radšej niekam investovať, aby zarábali. A kde inde než do nehnuteľností? A nielen do bytu, domu, prudko sa zvýšil aj záujem o chalupy. Pritom investovať by sa dalo aj inde. Nízka finančná gramotnosť, strach z neznámeho spôsobujú, že ľudia nevedia peniaze rozumne investovať. Všetci sa hrnú do jediného, čo poznajú.

Ale pozor! Ceny nehnuteľností nemôžu rásť donekonečna, raz bublina praskne. Čo potom? Zaujíma táto hrozba niekoho z našej vlády či sa zobudia, až keď začne horieť?

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #investovanie #Satelitné obce #lacné hypotéky #ceny bývania