Dôveryhodný ako Matovič

Dôveryhodnosť je pre politikov niečo ako vývesný štít či firemná značka. Prácne sa buduje, no ľahko stráca. Z tohto hľadiska je slovenská politika na tom dosť zle, pretože dôvera občanov k ich voleným zástupcom je vo všeobecnosti nízka.

13.12.2021 20:00
debata (23)

No pri pohľade na aktuálny prieskum by bolo namieste hovoriť skôr o nedôveryhodnosti, keďže drvivej väčšine z nich, s výnimkou prezidentky Zuzany Čaputovej, ľudia viac nedôverujú než dôverujú.

Nelichotivé prvenstvo v tejto kategórii patrí už nejaký ten mesiac Igorovi Matovičovi. Ľudská pamäť je krátka, verili by ste, že šéfovi OĽaNO v máji minulého roku verilo ešte 48% ľudí!? Stačilo mu jeden a pol roka, aby tento politický kapitál prešustroval. Dnes sa so 14 % prepadol na samé dno. Tak nízko nikdy neklesol ani Robert Fico, ktorý bol v istom období najmenej dôveryhodný.

Naopak, tým že ho je momentálne všade vidieť a počuť, „vstal z mŕtvych“ a postupne sa prepracoval až na tretiu priečku. No ide o jednookého kráľa medzi slepými. Vzhľadom na to, že Ficovi nedôveruje 69%, Hegerovi 70¤% a Kollárovi až 75¤% ľudí, namieste je skôr otázka, čo títo ľudia vôbec v politike ešte hľadajú…

Na porovnanie, v Nemecku, kde politikov známkujú od –5 do +5, má odstupujúca kancelárka Angela Merkelová v aktuálnom decembrovom prieskume známku 2,7 a Olaf Scholz 2,1. V inom prieskume spokojnosť s jej prácou vyjadrilo 68 % respondentov a v prípade nového kancelára 51%.

Diametrálne odlišné výsledky tak nemožno pripísať na vrub iba korone. S ňou bojujú na celom svete, napriek tomu nie všetci majú také katastrofálne výsledky ako slovenskí politici. Tí zjavne nepochopili, že pokiaľ sa ich slová a činy rozchádzajú, strácajú v očiach ľudí kredit.

Dôvera je základný kameň, na ktorom je budovaná demokratická spoločnosť. Demokracia teda funguje len tam, kde ľudia svojim voleným zástupcom dôverujú. U nás dnes prevláda apatia, a tá je cestou do pekla.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #dôveryhodnosť politikov #Zuzana Čaputová