Nebezpeční zdravotníci

Počas pandémie si zdravotníci vypočuli od ministrov i bežných ľudí veľakrát slová vďaky. Takže očakávanie, že povestné ľady sa konečne pohnú a tieto zle platené profesie štát adekvátne odmení, bolo namieste.

14.12.2021 19:00
debata (86)

Napokon, keď minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na jeseň povedal, že platy zdravotníkov by sa na budúci rok mohli zvýšiť tak, aby slovenské zdravotníctvo bolo konkurencieschopné voči iným krajinám, mnohým sestrám i záchranárom svitlo svetielko nádeje, že ich platová situácia sa zlepší.

Navrhovaný nárast platov je však len kozmetickou úpravou. Ak je priemerná mzda záchranárov 963 eur (u sestier ešte o pár eur menej), tak zvýšenie platu o 34 eur nepokryje ani súčasnú infláciu, ktorá prekročila tento rok 5 percent. Takto ich len ťažko dokážu motivovať, aby zostávali pracovať na Slovensku a nedochádzalo k ďalšiemu odlivu zdravotníkov do zahraničia. Pritom len tento rok prišlo Slovensko asi o 1000 sestier! Celkovo ich tak v našom zdravotníctve chýba viac ako 15-tisíc!

Hoci nás niektorí politici v minulosti chlácholili, že na chýbajúce miesta prídu sestričky z krajín mimo EÚ, ostalo len pri slovách. A tých pár ukrajinských zdravotníkov, ktorí začali na Slovensku pracovať, nedokáže vykompenzovať taký obrovský výpadok.

Vzhľadom na to, že v posledných rokoch sme výrazne nenavýšili ani kapacity zdravotných škôl, je zrejmé, že skôr či neskôr nám v zdravotníctve hrozí kolaps.

A v tejto zúfalej situácii si zdravotníci v utorok pred Národnou radou, v ktorej poslanci práve schvaľovali budúcoročný rozpočet, „dovolili“ protestovať za zvýšenie platov.

Prítomní novinári tak boli svedkami bizarnej situácie. Hŕstka záchranárov a zdravotných sestier, dožadujúca sa svojich práv, dostala od polície pokutu, lebo protest nebol oficiálne povolený.

Treba zdôrazniť, že zdravotníci sa správali slušne, neboli vulgárni ani nikoho nenapádali, dokonca po výzve polície položili transparenty na zem. Policajti napriek tomu zadržali dvoch protestujúcich záchranárov a viacerým udelili blokovú pokutu.

Znie to neuveriteľne, ale žijeme v krajine, kde polícia rázne nezasiahne proti zhromaždeniam antivaxerov, fašistov a rôznych dezolátov, no neváha exemplárne potrestať zdravotníkov (!), lebo je núdzový stav a platí zákaz zhromažďovania.

Znie to neuveriteľne, ale žijeme v krajine, kde polícia rázne nezasiahne proti zhromaždeniam antivaxerov, fašistov a rôznych dezolátov, no neváha exemplárne potrestať zdravotníkov.

Koaliční politici sa zmohli len na to, že zákon platí pre každého rovnako. To je pravda, no ak necítia ten rozdiel, keď zúfalí a vyčerpaní zdravotníci, ktorí deň čo deň bojujú s kovidom, a teraz sa rozhodli zabojovať aj o svoju ľudskú dôstojnosť, lebo len zo sľubov sa žiť nedá, tak takíto politici sú naozaj hluchí a slepí a chýba im štipka empatie.

Ak táto vláda nedokáže oceniť ľudí, ktorí zachraňujú životy, tak aspoň nech neprilieva olej do ohňa, lebo si proti sebe poštve aj toho posledného lojálneho občana, ktorý jej dôveruje. Vláda si sama kope hrob.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #protest #zdravotníci #NR SR #zdravotné sestry