Hrozí privatizácia pacienta?

Hoci reforma nemocníc v parlamente prešla len tesne bez hlasov „rodiny“ Borisa Kollára, nemohla neprejsť. Viaže sa na ňu totiž 1,5 miliardy eur z plánu obnovy. A blamáž v podobe prepadnutia tejto štedrej európskej injekcie si nemohol dovoliť ani šéf parlamentu.

15.12.2021 20:00
debata (26)

Keby Sme rodina chcela, mohla v koalícii reformu vetovať. Lenže dobre vedeli, že by ju ostatné strany aj tak v parlamente pretlačili. Koalícia by bola na pokraji rozpadu. Ak by sa Kollár postavil aj proti tomu, ťažko by svojim voličom vysvetľoval, prečo nechal viac než miliardu eur vyfučať von komínom.

Je to dobrá či zlá správa? Ak sa premiér Eduard Heger chváli, že ide o najväčšiu reformu od čias Rudolfa Zajaca, musíme sa mať na pozore. Lebo to nebola reforma, ale privatizácia a spoplatňovanie zdravotníctva. Keby bola Zajacova reforma taká zázračná, prečo už tak dlho voláme po ďalšej?

Ani optimalizácia nemocníc nevyrieši všetky neduhy zdravotníctva. Aká bude, o tom sa bude ešte živo debatovať. Uvidíme, či sa presadí pragmatický prístup, alebo sa narysuje všetko od zeleného ministerského stola. Už dnes vieme, že realizácia si vyžiada niekoľko rokov.

Ešte nedávno mal zaviesť poriadok medzi nemocnicami diagnostický klasifikačný systém (DRG). Zavádzame ho už desať rokov a stále poriadne nefunguje. Sme poslední z vyspelých krajín, a to prvé plány uzreli svetlo sveta už pred 25 rokmi.

Druhý pilier reformy – manažment pacienta – zostal trochu neprávom v tieni optimalizácie. Ide o ďalekosiahlu zmenu: pacienta by nemal riadiť lekár, ale poisťovne. Aj súkromné. Ide vlastne o akúsi privatizáciu pacienta.

Pritom Heger, Matovič a Krajčí pred voľbami na Cypre sľubovali, ako s jednou súkromnou poisťovňou zatočia. Nebyť toho divadla, nie sú dnes na čele štátu. A výsledok? Ani po dvoch rokoch na zisky poisťovní nesiahli. Naopak, idú im zverovať manažment pacienta. My len dúfajme, že to „pôjde tak ľahko“ ako s DRG systémom.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma zdravotníctva #DRG #Rudolf Zajac #súkromné zdravotné poisťovne #optimalizácia siete nemocníc