Čo odkázal Matovič svojim rozpočtom lekárom a sestrám

V čomsi to bolo veľmi príznačné. Keď v utorok popoludní protestovali pred Národnou radou záchranári a zdravotné sestry za vyššie platy, poslanci sa chystali hlasovať o rozpočte na budúci rok. Žijeme v pandémii, keď zdravotníci nasadzujú vlastné zdravie a pracujú niekedy do úmoru, aby pomohli aj tým, ktorí sa odmietli chrániť očkovaním. Žiadať zvýšenie platov je preto logické a oprávnené.

15.12.2021 19:00
debata (15)

Ibaže vládny návrh rozpočtu požiadavky nesmierne vyťaženého sektora nebral do úvahy. A tak namiesto viac peňazí dostali protestujúci zdravotníci studenú sprchu. Polícia totiž zadržala pred parlamentom šéfa komory záchranárov Františka Majerského a jeho kolegu. Ba čo viac, premiér Heger a minister financií Matovič sa ich snažili hádzať do jedného vreca s predsedom Smeru Ficom a extrémistami od Kotlebu, ktorí takisto protestovali v čase zákazu zhromažďovania.

Táto nešťastná situácia ilustruje rozmýšľanie našich vrcholových politikov v čase humanitárnej katastrofy.

To však nie je všetko. Minister financií sa stavia do pozície finančného jastraba strážiaceho každé jedno euro. Keď chceli viac peňazí lekári, sestričky a zdravotnícky personál, šéf rezortu financií im odkázal, že nie je z čoho.

Matovič tlačil na svojich kolegov z vlády, aby vykonali kľúčové reformy. Ako odmenu sľúbil ministrom zhruba pol miliardy eur. Dohoda na reformách však stále nie je a pol miliardy sa aj tak zaráta do deficitu. Aj to svedčí o stave, v akom sa koalícia nachádza.

Vrchol drzosti preto predviedol vtedy, keď ohlásil ďalší megalomanský nápad. Rozdávanie dvesto až tristo eur zaočkovaným seniorom nad 60 rokov. Čo tam po tom, že peniaze dostanú aj majetnejší ľudia a takí, ktorí nepotrebovali eurá navyše na to, aby urobili to, čo káže zdravý rozum. Keď vidia zamestnanci nemocníc starajúci sa o chorých ľudí na COVID-19 takéto rozdávanie peňazí, právom sa cítia urazení. Ťažko im vyčítať, že svoj biely plášť hodia do kúta a odídu zo Slovenska do zahraničia. Nuž ale, takéto sú priority Igora Matoviča a tejto vlády.

Okrem toho nie je schválený rozpočet ničím výnimočným. V čase pandémie sa nepozastavujeme ani nad takmer 5-percentným deficitom na budúci rok. Štáty po celom svete sa zadlžujú, aby pomohli ľuďom, ktorí stratili prácu alebo podnikom a firmám prežiť zatvorené prevádzky. V tomto ani Slovensko nevybočuje z priemeru.

Za zmienku stojí ešte jedna vec. Matovič tlačil na svojich kolegov z vlády, aby vykonali kľúčové reformy. Do konca roka sa mal schváliť ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, výdavkové limity či dôchodková reforma. Ako odmenu sľúbil ministrom zhruba pol miliardy eur. Dohoda na reformách však stále nie je a pol miliardy sa aj tak zaráta do deficitu. Aj to svedčí o stave, v akom sa koalícia nachádza.

Jedinou pozitívnou správou je, že rozpočet nakoniec poslanci v utorok schválili ústavnou väčšinou. A tiež to, že aj rozpočtová rada ho posúdila ako udržateľný. Do ďalších rokov však už nič nepočká a bude treba urobiť kľúčové reformy. Štátna kasa má už dnes najhoršie vyhliadky v EÚ a vyššie deficity utiahne iba ťažko. Tento rozpočet jej dáva v budúcom roku ešte poslednú šancu nadýchnuť sa pred náročnou prácou.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #verejné financie #Igor Matovič #rozpočet 2022