Blbosť je večná!

„Varujem očkovateľov kiahní, aby nechodili do Uhorska, pretože by boli našim ľudom ukameňovaní, tak nenávidia čo i len zmienku o takom čine,“ napísal v r. 1 777 lekár Fridrich Jakub Fuker pôsobiaci v Košiciach. Tento citát je možné nájsť v knihe Epidémie v dejinách, v kapitole, ktorú napísala historička medicíny Beata Ricziová.

20.12.2021 20:00
debata (39)

Hoci odvtedy prešlo viac ako 200 rokov, a my dnes máme množstvo vedomostí o vakcínach, zdá sa že ľudstvo je nepoučiteľné. Opäť sa potvrdzujú slová Marxa, že dejiny sa opakujú, najprv ako tragédia, a potom ako fraška. Problém je v tom, že v dnešnej covidovej dobe sa mieša tragédia s fraškou…

Spolu s covidom sa vyrojilo množstvo ľudí, ktorí napriek dostatku informácií veria rôznym bludom. Jedni jeho existenciu popierajú, iní odmietajú očkovanie a ďalší zasa navrhujú „alternatívnu liečbu“. Kým to robia laici, možno to pripísať nedostatku vzdelania a kritického myslenia. Lenže čo keď sa rovnako nezodpovedne správajú aj lekári?

Práve tento problém momentálne rieši Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Skupinu lekárov – antivaxerov už nie je možné viniť, že by nemali dostatok vzdelania. Zložili Hippokratova prísahu a keď šíria rôzne dezinformácie, ide o ich morálne zlyhanie. Navyše, tým, že im ľudia dôverujú lebo ich vnímajú ako odborné autority, majú neblahí vplyv aj na obyvateľstvo.

Jedným z nich je lekár Peter Lipták. Ide o „známu firmu“, ktorá sa zúčastňuje na zhromaždeniach pravicových extrémistov a šíri konšpirácie. Pred časom dokonca seniorom v domove sociálnych služieb neodporučil, aby sa dali očkovať. Ďalší antivaxer – lekár Michal Piják bol pred časom hospitalizovaný na covidovom oddelení s ťažším priebehom covidu (a údajne je očkovaný). Ako sa hovorí, to sú ale paradoxy…

Pravda nedávno priniesla článok o tom, že Masaryk sa pred sto rokmi s odporcami očkovania nebabral. Nuž, ani dnes niet na to najmenší dôvod. Títo lekári musia byť braní na zodpovednosť!

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #očkovanie #antivaxeri #Covid-19