Príhovor šéfredaktora: Slovensko dopieklo. Veselé Vianoce s pralinkami lenivého cukrára

Vážené čitateľky a čitatelia, dnešný denník Pravda a články na webe pravda.sk, ktoré sme pre vás pripravili, sú už tradične iné, sviatočné. Ako hovoria malé deti, raz sa vyspíme a bude tu Štedrý deň.

23.12.2021 12:00
debata (15)

Vianoce sú časom na zastavenie sa, na oddych, rozjímanie, rodinu, najbližších. Snažili sme sa preto bežné témy, ktoré nás pália počas celého roka, potlačiť do úzadia. V týchto dňoch si predsa vinšujeme najmä zdravie, silu a lásku. Dôležitý je však aj zdravý nadhľad. A tak aj tento text pokračuje zľahka nevážne.

Celé Slovensko už dopieklo. Doma, rovnako v televízii. Katarína nebola na ľade, skôr v nálade. A kto napiecť nestihol, nemal by sa už stresovať. Ak nutne potrebujete doplniť ponuku tanierov a mís s koláčikmi, rožtekmi a so sladkosťami, riešením by mohli byť pralinky lenivého cukrára. Ide o starobylý a osvedčený recept na dobrú náladu.

Potrebujete iba dve suroviny. Aj postup prípravy je rýchly, má len päť krokov. No pozor, čím viac praliniek chcete vyrobiť, tým dlhšie môže trvať výroba každej ďalšej. Poďme teda na to.

Suroviny: Malé duté čokoládové figúrky, samozrejme vianočné (môžu byť akékoľvek: Santa Clausovia, Dedovia Mrázovia, kto chce mať počas sviatkov pokoj od geopolitiky, rád siahne po snehuliakoch. Komu pripomínajú globálne otepľovanie a klimatickú krízu, ocení šišky či zvončeky). Druhou surovinou je rum, presnejšie um. Dbajte na využitie domácich surovín, majú najmenšiu uhlíkovú stopu, podporíme tiež vlastnú výrobu i zamestnanosť. Verzia, v ktorej um nahradíme vaječným likérom, má benefitov pre Slovensko ešte viac. Podporíme našu krajinu a jej potravinovú sebestačnosť výraznejšie, navyše aj vo výrobe domácich vajec, smotany a cukru.

Postup:

  1. Čokoládovú figúrku rozbalíme.
  2. S chuťou jej rázne odhryzneme hlavu/vrchnú časť.
  3. Do vzniknutej dutiny nalejeme um/vaječný likér.
  4. Vypijeme náplň z vianočnej figúrky.
  5. Ihneď zajedáme – zvyškom pralinky lenivého cukrára.

Pokojné, šťastné, láskavé a tiež veselé Vianoce!

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #pečenie #rodina #Vianoce