Matovič čaká na Lengvarského chyby. Bude obchod s Pentou?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nelení ani medzi sviatkami a vybral sa hneď po Vianociach do regiónov. V prešovskej nemocnici prestrihol pásku nového špičkového oddelenia. Lenže za jeho cestou možno hľadať aj iné motívy.

27.12.2021 20:00
debata (16)

Už dlhšie má naňho namierené šéf hnutia, ktoré ho do funkcie nominovalo – Igor Matovič. Ten si nedal pokoj ani počas sviatkov a opäť hľadal zradcov v koalícii. Stále sa nezmieril s odvolaním svojho obľúbenca Marka Krajčího z kresla rezortu zdravotníctva. Lengvarský si preto musí dávať veľký pozor, aby nič nezanedbal a nezadal tak príčinu na výmenu. Krytie chrbta od premiéra Hegera mu nemusí vôbec stačiť.

A tlaky sa stupňujú: príchod omikronu, povinné očkovanie, úspech očkovacieho bonusu pre ľudí 60+, optimalizácia a rekonštrukcia nemocníc či odmeňovanie zdravotníkov. Tým vláda sľúbila tesne pred Vianocami odmenu 350 eur. Nie sama od seba, až po protestoch a kritike zo všetkých strán. Lenže, ako to už u nás býva, čoskoro sa zistilo, že nie všetci odmenu aj dostanú. Veľká časť sa totiž nestihla zaregistrovať. V predvianočnom zhone a v neustálom pracovnom vyťažení mali na to iba tri dni. A prečo sa vlastne museli sami registrovať? Nemohol to urobiť zamestnávateľ či ministerstvo poslať priamo každému? Či vláda skúša nový model a odteraz sa budú štátni zamestnanci registrovať sami, ak budú chcieť odmeny?

Z plánu obnovy máme vyčlenenú peknú sumu na rekonštrukciu a výstavbu nemocníc či moderných oddelení. Nie každému sa dostane podľa jeho gusta. Rozdeliť peniaze spravodlivo nebude ľahké a asi ani možné. Lengvarskému zostáva iba jedno, obísť poctivo všetky regióny, na mieste zistiť, kto čo potrebuje. A podľa toho rozdeľovať peniaze. Ani to nemusí stačiť.

Vláda sa už asi vzdala výstavby koncovej nemocnice v Bratislave na Rázsochách. Po vyše desaťročí nesplnených sľubov maľovať ďalšie už asi skutočne nemá cenu. Ako alternatíva sa spomína kúpa budovanej nemocnice na Boroch od Penty. Aká bude cena? Nebudú pre obchod OĽaNO s Pentou ukrátené iné nemocnice, ktoré potrebujú rekonštrukciu ako soľ? Kto by to pred voľbami povedal? Bola by to pekná irónia. Alebo je to len pasca na Lengvarského?

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #nemocnice #OĽaNO #zdravotníci #Igor Matovič #Vladimír Lengvarský