Varínske patálie s Tisom

Kuriózny príbeh ignorancie, intolerancie a pohŕdania obeťami fašistického režimu. Polícia obvinila desiatich poslancov Obecného zastupiteľstva vo Varíne z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd. O čo išlo?

28.12.2021 20:00

Informácie zo strany polície sú v momentálnom štádiu strohé. Prípad však súvisí s augustovým zasadnutím varínskeho zastupiteľstva, ktoré odmietlo zmeniť názov Ulice Dr. Jozefa Tisu (s gramatickou chybou). Obecná poslankyňa Lenka Ticháková vtedy navrhla, aby sa konečne upustilo od pomenovania ulice po prezidentovi, ktorý mal na svedomí smrť desiatok tisíc Slovákov.

Všetci kolegovia jej však oponovali, že zmena musí nastať formou všeobecného záväzného nariadenia, nie uznesením, že navrhovaný názov „Kamence" nie je schválený názvoslovnou komisiou a že súčasný názov nie je v rozpore so zákonom.

V kontexte toho, čo nasledovalo po hlasovaní, sa však výhrady ostatných poslancov javia skôr ako alibistické výhovorky než ako relevantná prekážka, pre ktorú nemohli schváliť zmenu názvu (skôr či neskôr) v súlade s právnymi predpismi. Po rozprave poslancov sa totiž občania zapojili do diskusie, ktorá vyplavila na povrch odporné bahno. Prítomní urážali navrhovateľku Tichákovú, vyháňali ju z obce, obhajovali Tisa a vyhovárali sa na nechuť meniť si doklady s menom vojnového zločinca. Vraj sa podľa jednej panej poslankyňa nemá hnevať na „Tisu pre to, že bol prezident republiky, alebo že bola genocída, ale že konečne bol slovenský štát"…

Prípad obvinenia 10 poslancov za odmietnutie zmeny názvu je kuriózny, smutný a má priveľa otáznikov. Bez ohľadu na to, ako polícia prípad uzavrie, jedno je isté – reči niektorých obyvateľov malej dedinky sú totálnym morálnym zlyhaním ľudí, ktorým buď nezáleží na vlastnej histórii, alebo si pred jej hrôzami vedome zakrývajú oči. Pripomínajú nám, ako veľmi zanedbávame kolektívne historické povedomie o hrôzach, ktoré bezprostredne formovali našu spoločnosť. A neznalosť či popieranie temných stránok histórie nikdy neveští nič dobré.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Varín #obecné zastupiteľstvo #Holokaust na Slovensku