Bol bláznivý rok 2021 vrchol krízy alebo iba predzvesť ešte väčšej?

V končiacom sa roku sa iba ťažko hľadajú pozitíva. O domácej politike to platí zvlášť. Zažili sme toho skutočne veľa. Niekedy človek netušil, či je to na plač, alebo na smiech.

29.12.2021 19:00
debata (42)

Darmo však nariekať nad rozliatym mliekom. Matovič „nesklamal“. Mnohí, keď sa prebrali zo zlého sna, požadovali okamžitý reparát vo forme referenda a predčasných volieb. To sa nekonalo, aj keď v petícii sa vyzbieralo mnoho podpisov. A je to možno dobre.

Nešlo však len o manažovanie pandémie. Koalícia sa „zaskvela“ aj v sociálnej a ekonomickej politike. Zasypala nás spŕškou návrhov, interpretovaných ako reformy, v ktorých často zachádza za hranu únosnosti, na odbornú i verejnú diskusiu nekladie dôraz, všetko sa robí narýchlo. To aj preto, že Smer za 12 rokov takmer žiadne politiky nerobil, iba udržiaval status quo.

Odchádzajúci rok bol aj rokom veľkých očakávaní. Vakcína mala koronu navždy poslať do minulosti. Bola to ilúzia. Plná zaočkovanosť je vo svete poloprávd a mnohých dezinformácií nemožná. Vakcíny nielenže chýbajú v mnohých kútoch sveta, ich účinnosť sa ukázala len polovičná. Stali sa len formou preventívnej liečby. Aj očkovaní sa môžu nakaziť a vírus šíriť, najmä variant omikron. Bohaté farmafirmy vakcíny neinovovali podľa nových mutácií, proti delte už mohli byť v obehu. Ukázalo sa, ako ponížene sa politici správajú k nadnárodným firmám. Ani na patenty im nesiahli, pritom svetu by to pomohlo. Hlavným odporcom bolo toľko ospevované Nemecko.

Odchádzajúci rok bol aj rokom veľkých očakávaní. Vakcína mala koronu navždy poslať do minulosti. Bola to ilúzia.

V ekonomike sme zvykli hovoriť iba o negatívnych dôsledkoch lockdownu na určité sektory. Menej sme si všímali, že globálny, liberálny ekonomický model sa rozpadol ako domček z karát. Ukázalo sa, aká je svetová ekonomika – zvlášť európska – krehká, že vôbec nie je založená na konkurencii, ale na rôznych malých monopoloch. Ale o zmene modelu, ktorý by bol stabilnejší a spravodlivejší, sa stále môže vravieť iba pošepky.

Vývoj nebol priaznivý ani na medzinárodnej scéne. Klimatické zmeny sú čoraz hmatateľnejšie, no zhoda, ako s nimi bojovať, neexistuje. Buď sa pred otepľovaním zatvárajú oči, alebo sa chápe radikálne a prijímajú sa opatrenia, nad ktorými sa pozastavuje rozum. Čoraz viac sme v EÚ závislí od nálad nemeckej politiky. Európska komisia opäť prišla s ideologickými návrhmi, ktoré sa vymykajú demokracii a logike (návrh vypustenie názvu Vianoc zo slovníka je len jednou takou ukážkou). Aj tieto fakty vyostrili čierno-biele postoje voči EÚ.

A to sme mali ešte šťastie – čo je jediné plus tohto roka. Vďaka covidu sa odsunula realizácia petície (taký oslavovaný nástroj demokracie) o konci striedania zimného a letného času. Hoci ju podpísala iba malá časť európskej populácie, všetky štáty EÚ sa jej musia prispôsobiť, racionálny kompromis sa nehľadal. V krajinách strednej Európy pritom neexistuje dobré riešenie.

Do budúceho roka nesvieti žiarivá nádej. Prichádza omikron, nevieme, akú paseku za sebou zanechá. Bol rok 2021 vrchol krízy alebo iba predzvesť ešte väčšej – zdravotníckej, ekonomickej, politickej, medzinárodnej?

Chýbajú politické osobnosti, ktoré by dokázali zmierovať vzájomne rozhádané skupiny, predkladať pozitívne vízie. Aj preto, lebo súčasný ekonomicko-politický model im nedáva šancu. Je preto namieste začať uvažovať o jeho zmene.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #reformy #petícia #referendum #koalícia #Igor Matovič #Covid-19 #vakcinácia #rok 2021