Rusko ako katalyzátor rozširovania NATO

Keď niekto príliš tlačí na pílu, často dosiahne pravý opak toho, čo zamýšľal. Tak ako prísna náboženská výchova plodí ateistov a tvrdé tresty a zákazy sa míňajú účinkom, môže sa stať, že Rusko, ktoré požaduje, aby sa NATO ďalej nerozširovalo smerom na východ, svojou neprezieravou politikou napokon dosiahne to, že Severoatlantická aliancia sa rozšíri o dve tradične neutrálne krajiny.

03.01.2022 20:00
debata (36)

Konflikt na východe Ukrajiny, neustále narušovanie vzdušného priestoru a výsostných vôd a v neposlednom rade vojenské manévre Ruska a Bieloruska Západ 2021, ktorých sa zúčastnilo 200-tisíc vojakov, znepokojujú Švédsko a Fínsko do takej miery, že začali prehodnocovať svoju obrannú politiku.

Švédsko v septembri minulého roka podpísalo obranný pakt s Nórskom a Dánskom, zakladajúcimi členmi aliancie. Ešte v roku 2018 švédska vláda schválila opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby a začala výrazne navyšovať výdavky na zbrojenie, čo možno vnímať ako ďalší krok, ktorý má odradiť Rusko od prípadného napadnutia.

Postupne sa začínajú meniť aj postoje obyvateľstva. Ľudia vnímajú zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v oblasti Baltského mora, najmä časté „výlety“ ruských lietadiel do vzdušného priestoru Švédska. Minuloročný prieskum Demoskop ukázal, že až 46 % percent Švédov podporuje členstvo svojej krajiny v NATO, čo predstavuje nárast až o 10 %!

Podobne sa nálady menia aj v susednom Fínsku, ktoré sa počas studenej vojny snažilo maximálne vychádzať v ústrety Sovietskemu zväzu, aby si zachovalo svoju nezávislosť. Ich politika ústupkov dostala aj oficiálne pomenovanie – finlandizácia. Pre mnohých to bola nadávka, no Fíni len akceptovali geopolitiku. Uvedomovali si, že malý národ nemá šancu proti niekoľkonásobnej presile.

No ak to takto pôjde ďalej a ruské provokácie sa budú stupňovať, tak sa môže stať, že tradične neutrálne krajiny budú hľadať útočisko v NATO. A paradoxne, hlavnú „zásluhu“ na tom bude mať Rusko.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Fínsko #Švédsko