Otvorenie škôl sa môže vypomstiť. Deti ako obeť koalície

Deti sa po zimných prázdninách vracajú od 10. januára do školských lavíc. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a jeho stranícky šéf Richard Sulík si presadili svoje. Môže sa im to vypomstiť, pretože v tomto momente ide o predčasné a riskantné rozhodnutie.

04.01.2022 20:00
debata (15)

Gröhling argumentuje, že epidemická situácia sa zlepšila. To je pravda, delta variant ustupuje. Lenže za dverami číha omikron. Máme šťastie, že najprv zasiahol západnú Európu a my môžeme predvídať, čo sa stane. Je veľmi pravdepodobné, že do dvoch týždňov začne na Slovensku dominovať. Hoci omikron je menej nebezpečný, šíria ho aj deti a zaočkovaní. Minister by mal zabudnúť na školský semafor. Ak omikron dorazí, nebude čas ani na prepnutie svetiel.

V preočkovanom Dánsku, ktoré vlna omikronu zasiahla medzi prvými, školy ešte pred Vianocami zatvorili. Teraz ich začínajú otvárať. V Španielsku sa deti vrátia do škôl tiež od 10. januára, v preočkovanom Portugalsku školy zostanú zatvorené, v Nemecku podľa regiónov, zväčša otvorené. V Británii mnohé školy kvôli zlej situácii zostali zatvorené.

Ukazuje sa tiež, že omikron oveľa viac postihuje deti. V USA končia dokonca na JIS-kách, nemôžu dýchať, sú dehydrované, postihnuté sú najmä nezaočkované. Koľko detí je zaočkovaných na Slovensku? Gröhling sa spolieha na testovanie. Máme dostatok testov? A budú sa všetci disciplinovane testovať? Či to s povinným nosením rúšok už od prvej triedy pomôže, ukáže čas. Po ruke budeme mať skúsenosti z Česka, kde deti nastúpili do škôl už tento pondelok.

Na Slovensku sa zatiaľ omikron nešíril aj vďaka prísnejším opatreniam, ako mali v iných krajinách. Ak ich predčasné uvoľnenie, najmä otvorenie škôl, spôsobí nezvládnuteľné šírenie vírusu, zvlášť medzi deťmi, niekto bude musieť vziať na seba zodpovednosť. Toho sa tak ľahko nedočkáme, lebo tu nejde iba o školy, ale aj to, kto z koho v koalícii. Inak by prevážil opatrný a jednotný prístup.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Branislav Gröhling #otvorenie škôl #pandémia koronavírusu #variant omikron