Dohoda medzi Slovenskom a USA: hystéria pokračuje

Ako hovorí jeden z Murphyho zákonov, keď sa niečo dá zneužiť, tak sa to aj zneužije. Dohoda o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA je príliš lákavé sústo, aby sa o to niekto nepokúsil. Pretože nie je nič ľahšie ako nafúknuť nejaký problém, a potom z neho vytĺkať politický kapitál. Tam, kde pred časom skočil Andrej Danko, pokračuje teraz Robert Fico. Prekvapivo v tejto otázke našiel spojenca v osobe generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Hystéria tak pokračuje...

06.01.2022 19:00
debata (463)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Zmluva DCA (Defence Cooperation Agreement), ktorú Spojené štáty štandardne uzatvárajú so svojimi spojencami, bola na stole už pred niekoľkými rokmi. Slovensko je totiž poslednou krajinou tzv. východného krídla NATO, ktorá takúto dohodu nemá. Podpísali ju už aj Poliaci a Maďari. Paradoxne, rokovania s USA iniciovalo ministerstvo obrany ešte pod vedením SNS. Minister Gajdoš vtedy povedal, že dohoda „predstavuje možnosť, ako zvýšiť operačnú úroveň spôsobilostí a spoločne tak prispieť k zlepšeniu úrovne kolektívnej obrany aliancie“.

Ako hovorí jeden z Murphyho zákonov, keď sa niečo dá zneužiť, tak sa to aj zneužije. Dohoda o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA je príliš lákavé sústo, aby sa o to niekto nepokúsil. Pretože nie je nič ľahšie ako nafúknuť nejaký problém, a potom z neho vytĺkať politický kapitál.

To bolo ešte v časoch, keď sa Slovensko na popud SNS rozhodlo nakúpiť americké stíhačky F–16 (čo minulý rok kritizoval aj NKÚ), hoci sme mohli kúpiť aj lacnejšie švédske Gripeny. Mimochodom, to nás pripútalo k USA oveľa silnejšie než akákoľvek zmluva…

Keďže peniaze nesmrdia (hlavne tie z provízií), predražené stíhačky národniarom neprekážali, no keď im začali klesať preferencie a bolo zrejmé, že do parlamentu sa nedostanú, tak potrebovali zabrnkať na antiamerickú strunu. Na jar roku 2019 sa Andrej Danko dostal do otvoreného konfliktu s Miroslavom Lajčákom. Šéf národniarov začal šíriť rôzne nezmysly, že táto zmluva zapredá našu suverenitu a pod. Rokovania tak boli prerušené a pokračoval v nich až nový šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

Tento krátky historický exkurz bol potrebný na to, aby sme lepšie pochopili, komu tu o čo ide.

Robert Fico chápe, že strašenie ľudí prináša politické body. Prvýkrát prerazil dno svojím nadbiehaním antivaxerom, teraz stavil na antiamerikanizmus, čo je osvedčená taktika, ktorú v minulosti prenechával Ľubošovi Blahovi, no teraz sa jej už neštíti ani on.

Treba povedať, že sme súčasťou NATO a Spojené štáty sú náš spojenec. Reči o strate suverenity, o nejakých Guantánamach a pod. sú totálne bláboly. Na Slovensku nebudú americké vojská trvalo prítomné, pretože ich prítomnosť na našom území by, tak ako doteraz, musela schvaľovať vláda alebo parlament. Zmluva je vypovedateľná, jej platnosť je 10 rokov a už vonkoncom nehrozí, že by sme tu mali jadrové zbrane, pretože na to nie sme technologicky ani logisticky pripravení a čo je najdôležitejšie – USA postačujú doterajšie kapacity v Európe a v Turecku.

Aj táto zmluva má však slabé miesta – napr. ustanovenia týkajúce sa výkonu trestnej právomoci voči príslušníkom ozbrojených síl USA. Preto by bolo vhodné o týchto otázkach diskutovať, lebo dobré zmluvy robia dobrých priateľov.

© Autorské práva vyhradené

463 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Spojené štáty #obranná dohoda