Smer ide mobilizovať referendom

Smer v sobotu ohlásil, že chce iniciovať referendum o „amerických základniach“. Netradičný nebol len termín tlačovky, ale aj množstvo nepravdivých tvrdení a nehorázností, ktoré zazneli z úst Roberta Fica a najmä Ľuboša Blahu. Na Súmračnej jednoducho vycítili príležitosť, ako prostredníctvom petície mobilizovať voličov.

09.01.2022 19:00
debata (71)

Už samotná formulácia otázky je zavádzajúca, pretože Dohoda o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi (DCA – Defence Cooperation Agreement) so žiadnymi stálymi základňami na našom území nepočíta. Skôr ide o to, aby skutkový stav – keďže sa na letiskách v Kuchyni a na Sliači často konajú cvičenia amerických pilotov – dostal nejaký legislatívny rámec. O tom, že nejde o žiadnu „vlastizradu“ svedčí aj fakt, že veľmi podobnú zmluvu má aj ďalších 23 krajín. A žiadna o svoju suverenitu neprišla…

V prípade, že by predstavitelia Smeru aj správne sformulovali otázku, tak keď vo februári začnú so zberom podpisov, potrvá niekoľko mesiacov, kým získajú potrebných 350-tisíc hlasov a následne prezidentka vyhlási termín. Za ten čas dohodu schváli vláda aj parlament, napriek tomu, že s hlasmi Sme rodina koalícia asi nebude môcť počítať.

Referendum sa však na niekoľko mesiacov stane politickou témou, na ktorej sa bude Smer priživovať. Nepochybne mu to pomôže získať percentá a preskočiť Hlas, čím by sa stal preferenčne najsilnejším subjektom.

Toto nebezpečenstvo zjavne pochopil Hlas, ktorý najprv vyhlásil, že túto iniciatívu Smeru nepodporí. Poslanec Šutaj Eštok iste mnohých prekvapil, keď v Sobotných dialógoch povedal, že si nemyslí, že by sa ku každej jednotlivej veci malo konať referendum. No už na druhý deň predseda Peter Pellegrini začal lavírovať, keď v relácii Na telo vyhlásil, že ak by sa referendum konalo, pripojil by k nemu aj otázky týkajúce sa sociálnych záležitostí…

Smer v sobotu ohlásil, že chce iniciovať referendum o „amerických základniach“. Na Súmračnej vycítili príležitosť, ako prostredníctvom petície mobilizovať voličov.

Hoci v posledných mesiacoch sa zdalo, že Fico a spol. sa uberajú späť k svojim komunistickým koreňom a Hlas sa tak stane nositeľom sociálnodemokra­tických hodnôt, ako ukazuje aj vajatanie v otázke obrannej dohody, tento proces nebude priamočiary.

Faktom je, že Fico zahodil všetky zábrany a pomaly začína pripomínať Gottwalda na konci 20. rokov, keď vyhlasoval, že sa chodí od ruských boľševikov učiť, ako ostatným zakrútiť krkom. Fico do Moskvy chodiť nemusí, stačí, že prevzal od Andreja Danka štafetu a správa sa ako užitočný idiot Moskvy. Za jeho konštrukt, že prezidentka a vláda maria referendá a zatvárajú nevinných ľudí, no keď podpíšu takúto zmluvu, „tak ich nikdy Spojené štáty americké nebudú kritizovať,“ by sa nemusel hanbiť ani Vladimír Mečiar.

Svojho šéfa však tromfol Ľuboš Blaha: „Kvôli tomuto musela aj padnúť vláda Roberta Fica – lebo sme nechceli dopustiť americké základne na Slovensku.“ To, čo znie ako zlý vtip, je predzvesťou transformácie Smeru smerom ku komunistickej strane. Pre Blahu sa vlastne nič menení…

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NATO #Smer #Hlas #Ľuboš Blaha #obranná dohoda