Bonus pre rodičov prináša zásluhovosť s háčikom

Magnum opus ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) - reforma dôchodkového systému formou zavedenia takzvaného rodičovského bonusu, sa pomaly, ale isto dostáva čoraz bližšie k realite. A to aj napriek tomu, že koaliční partneri z SaS a zo Za ľudí ho vytrvalo kritizujú. Ani OĽaNO, ktorého daňovo-odvodovú revolúciu Igora Matoviča minister Krajniak otvorene vychvaľuje, dodnes nevyjadrilo šéfovi rezortu práce aspoň recipročnú podporu.

11.01.2022 19:00
debata (29)

Je problematické nájsť dokonca aj ekonomického či sociálneho analytika, ktorý by dal rodičovskému bonusu jasnú zelenú. Nepáči sa pravičiarom, ľavičiarom, odborárom ani daňovým poradcom. Minister má však na všetku kritiku dokonalý argument: už je to raz tak v ústave.

Komplikovaný systém zásluhovosti dôchodkov, ako ho máme teraz, rodičovská novinka ešte viac zamotáva. Ťažko sa hľadá aj konsenzus na sociálnom aspekte, ktorý zdôrazňuje minister Krajniak, teda, že jeho novinka zotrie ekonomickú nespravodlivosť a nerovnosť v spoločnosti.

Odvod pre rodičov, ako ho prezentuje, hovorí jasne: lepší dôchodok budete mať vtedy, ak budete mať veľa detí, ktoré budú veľa zarábať a platiť veľa odvodov do štátnej kasy. Ak sa vaši potomkovia rozhodnú venovať umeniu, budú úspešní v zahraničí alebo nájdu životné poslanie v jednej zo záslužných, no podpriemerne platených profesií, ako sú učitelia, zdravotné sestry, máte smolu. Mali ste ich vychovať na itečkárov alebo politikov.

Nový systém rodičovského dôchodku reálne odmení iba rodičov, ktorí si mohli dovoliť mať veľa detí, ktoré sa dobre zamestnajú a budú veľa zarábať.

Ďalšou komplikáciou v pavučine nerovností sú budúce dôchodky. Ústavná formulka tvrdí, že vyplácanie rodičovského bonusu nemôže nijako postihnúť vyplácanie bežných dôchodkov. Pre pracujúce deti je teda úplne jedno, či budú časť odvodov posielať svojim rodičom, alebo nie. O 40 rokov im vyjde rovnaký dôchodkový základ. To však bude znamenať aj diskrimináciu tých, čo už rodičov nemajú, takže nemajú koho podporiť, hoci by chceli, a zároveň dostanú rovnaký dôchodok ako tí, čo podporili rodičov a na svoj vlastný dôchodok odvádzali reálne menej do spoločného systému.

Ako z toho von? Rodičovský bonus nesie aj atribút dobrovoľnosti. S háčikom. Nie je dobrovoľné doň vstúpiť, dobrovoľne môžete len neprispievať. Účasť totiž vznikne od zavedenia zákona všetkým automaticky. Takže ak máte akýkoľvek dôvod, prečo svoje odvody nechcete posielať špecificky vlastnej matke či otcovi, alebo ich chcete posielať vašim opatrovníkom či náhradným rodičom, musíte o to poprosiť Sociálnu poisťovňu a vysvetliť jej úradníkom, čo, ako a prečo. Aj neúčasť na zásluhovom systéme si teda musíte zaslúžiť.

Záver? Nový systém rodičovského dôchodku, ktorý má odškodniť všetkých doteraz diskriminovaných dôchodcov a vykompenzovať matkám roky strávené na rodičovskej dovolenke, reálne pomôže len určitej špecifickej skupinke – odmení rodičov, ktorí si mohli dovoliť mať veľa detí, ktoré sa dobre zamestnajú a budú veľa zarábať. Pomôcť všetkým rodičom, ktorým chceme, pritom môžeme už dnes a omnoho jednoduchšie – pošleme im peniaze priamo na účet.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #minister práce a sociálnych vecí #dôchodková reforma #Milan Krajniak #rodičovský bonus