Pohľad do zrkadla

Občas je dobré pozrieť sa do zrkadla. Človek v ňom uvidí na sebe to, čo mu vlastný pohľad neprezradí. Občas je tiež dobré opýtať sa niekoho z vonkajších kruhov, aby mu dal spätnú väzbu. Tá je dobrá na to, aby si človek priznal, ako sa mu darí a, čo je dosť podstatné, či niečo nerobí zle.

13.01.2022 20:00
debata (22)

Či už ide o Európsku komisiu, alebo Medzinárodný menový fond, alebo Organizáciu pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), svetové inštitúcie pravidelne monitorujú ekonomický vývoj väčšiny štátov na svete. Takúto spätnú väzbu dostávajú aj slovenské vlády.

Najnovšie sa na vývoj u nás pozrela naposledy menovaná inštitúcia. Na čo prišla? Poďme pekne po poriadku. Po prvé, aktívna populácia nám rýchlo starne. Hrozí, že nebude mať kto pracovať. Po druhé, extrémne veľa mladých odchádza študovať na zahraničné vysoké školy – to je jasná vizitka nášho školstva, študenti jednoducho hlasujú nohami. Po tretie, máme najohrozenejší pracovný trh z najvyspelejších krajín. To znamená, že našich pracovníkov firmy ľahko vymenia za stroje. Navyše, máme veľký nesúlad medzi tým, čo človek ide študovať a kde sa potom zamestná. Ako čerešnička na koniec – naše zdravotníctvo je neefektívne a chýbajú nám všeobecní lekári.

Treba dodať, že tieto problémy nie sú nové. Trápia nás už pekných pár rokov. Ale nie je na škodu, keď nám naše nedostatky zo zahraničia pripomenú.

Vo všetkých spomenutých ukazovateľoch sme buď „lídri“, alebo okupujeme popredné priečky. Veľkú „zásluhu“ na tom majú bývalé vlády Roberta Fica. Jeho garnitúry krajinu nielen že neposunuli dopredu, ale ju skôr úspešne tlačili dozadu.

To však nič nemení na fakte, že súčasná vláda sa nesmie vyhovárať a používať argument „lebo Fico“. Vládne už dva roky a už mala mať poschvaľované veľké zákony – zmeny v dôchodkoch, zmeny v daniach a odvodoch či školstve a súdnictve. Navyše, vôbec nie je isté, či sa Hegerova vláda dohodne na veľkých reformách. Ide o veľa. Ide o Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #OECD #Medzinárodný menový fond (MMF)