Takto vyzerá boj s mafiou?

Igor Matovič si z boja proti mafii urobil hlavnú predvolebnú agendu a ľudia túžiaci po zmene mu preto dali hlas. Po necelých dvoch rokoch však môžeme skonštatovať, že bilancia protikorupčného zápasu je veľmi chabá.

13.01.2022 19:00
debata (42)

Zatiaľ žiadna veľká kauza nebola uzavretá, no viacerí obvinení sú už na slobode. Bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze sa priznal a na konci minulého júla ho prepustili z väzby. Po slobode behá aj Ľudovít Makó, bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy.

V chládku čaká na súd finančník Martin Kvietik a s výnimkou oligarchu Jozefa Brhela tak vo väzbe už žiadna veľká ryba nie je. Ďalší obvinený, oligarcha Miroslav Výboh si z medzinárodného zatykača zjavne ťažkú hlavu nerobí, inak by sa nedal odfotiť v luxusnej reštaurácii v Dubaji…

Ešte v novembri prepustili na slobodu Tibora Gašpara, Petra Hraška a Róberta Krajmera. V stredu brány ilavskej väznice opustil aj Norbert Bödör, ktorý je obvinený pre korupčnú kauzu Dobytkár (no o pár hodín ho znovu zadržali, pravdepodobne pre obavy, aby neušiel do zahraničia).

Len začiatkom týždňa Jaroslav Haščák vyhlásil, že ak sa mu Generálna prokuratúra a ministerstvo spravodlivosti neospravedlnia, tak od štátu bude žiadať desiatky miliónov eur ako náhradu škody, ktorá mu bola spôsobená nezákonným obvinením a následnou väzbou. Pikantné na tom je, že bývalého partnera Penty zastupuje Peter Kubina, ktorý je aj právnym zástupcom rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Takto rozhodne boj s mafiou nevyzerá! Na očistu spoločnosti nestačia len vzletné výzvy, ale treba aj trochu viac. Pretože tam, kde chýbajú dôkazy, len ťažko niekoho obviniť.

Takto rozhodne boj s mafiou nevyzerá! Na očistu spoločnosti nestačia len vzletné výzvy, ale treba aj trochu viac. Pretože tam, kde chýbajú dôkazy, len ťažko niekoho obviniť.

To, že niekto veľmi túži vidieť za mrežami aj politické špičky, sa ukázalo už na jeseň po zverejnení odpočúvaní z poľovníckej chaty v lesoch pri Vrábľoch, kde spolu debatovali Robert Fico, Robert Kaliňák, advokát Marek Para, syn Tibora Gašpara advokát Pavol Gašpar a podnikateľ Miroslav Bödör, otec väzobne stíhaného Norberta Bödöra.

Ak si niekto myslel, že prostredníctvom zverejneného videa sa mu podarí predĺžiť väzbu pre bývalého policajného prezidenta Gašpara, respektíve poškodiť Smer, tak sa veľmi mýlil. Žiadna „Gorila II“ sa nekonala, naopak, dosiahol pravý opak. Keďže Špecializovaný trestný súd zamietol predĺženie väzby pre obvinených v kauze Očistec, Gašpar a spol. išli z väzenia von a Smer na tejto amatérskej akcii len získal politické body.

Suma summarum, Matovič síce veľmi chce, ale zatiaľ sa jeho „boj proti mafii“ javí len ako veľký humbug. Nie, že by boj proti korupcii nemal žiadny zmysel, táto krajina je ňou doslova prežraná, kao hrdza, no nemožno ísť s bubnom na zajace.

Možno sa konečne dočkáme vo februári, keď sa začne súdny proces s Norbertom Bödörom aj Martinom Kvietikom, ktorí sú obvinení v kauze Dobytkár. Ktovie…

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Norbert Bödör #boj s korupciou