Plaťte dane!

Počas pandémie prišli mnohí o prácu, ďalší mali krátené mzdy a drvivá väčšina obyvateľov čelila výraznému zdražovaniu. Našli sa však medzi nami aj takí, ktorí si polepšili. A výrazne. Podľa charitatívnej organizácie Oxfam, ktorá nedávno vydala správu o svetovej ekonomickej nerovnosti, desať najbohatších mužov sveta svoj majetok zdvojnásobila na neuveriteľných 1,5 bilióna dolárov! Na porovnanie: tohtoročný rozpočet Spojených štátov predstavuje 6,8 bilióna dolárov.

17.01.2022 20:00
debata (5)

To, že hŕstka boháčov vlastní zhruba toľko ako polovica ľudstva, je známa vec, no takýto nárast bohatstva nemá obdobu. Priepasť medzi najbohatšími a najchudobnejšími sa tak opäť zväčšila.

Podľa niektorých teórií, keď sa darí tým hore, bohatstvo postupne „prekvapkáva“ aj k tým, ktorí sú na nižších priečkach spoločnosti. Základným predpokladom, aby sa platnosť tejto teórie mohla potvrdiť, je, že tí, čo zarábajú najviac, musia platiť dane. Ako však ukázala kauza Panama Papers a mnoho iných, veľké korporácie sa vďaka armádam skúsených právnikov, ktorí vedia šikovne kľučkovať v predpisoch, a vďaka daňovým rajom dokážu plateniu daní vyhnúť.

Tak napríklad Elon Musk na konci minulého roka hrdo vyhlasoval, že na daniach zaplatí 11 miliárd dolárov, čo je v rámci USA pravdepodobne najvyššia suma, akú kedy kto zaplatil na daňovom úrade. Zabudol však dodať, že je to preto, že odpredal časť svojich akcií, no celkovo je to skôr výnimka z pravidla.

Ako totiž uviedla investigatívna skupina ProPublica, Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg a niektorí ďalší superboháči v Spojených štátoch majú za posledných 20 rokov na konte aspoň jeden rok, keď na federálnych daniach z príjmu neodviedli ani cent!

Niekto si môže povedať – sú šikovní, a tak si užívajú plody svojej práce. No niečo s týmto svetom zjavne nie je v poriadku, keď dane musia platiť len tí, ktorí si to „nevedia zariadiť“, no hŕstka boháčov, ktorá by za normálnych okolností mala prispieť najviac, sa tomu úspešne vyhýba. Snažia sa to síce maskovať charitou, no na tú sa im možno vykašlať. Stačilo by, keby začali poctivo platiť dane.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Oxfam #Elon Musk #koncentrácia bohatstva