Čas ubrať plyn

Trináste výročie prekonania veľkej plynovej krízy z roku 2009 nám v týchto dňoch dôvody oslavovať nedáva.

19.01.2022 20:00
debata (18)

Energetická komodita, kľúčovo prepojená s trhom a geopolitikou ako máloktorá iná, totiž už mesiace prechádza turbulenciami, ktoré nespochybnia ani podnikatelia či analytici v odbore, ba ani politici. Svorne hlásia: situácia je problematická, priam kritická.

Čia je to vina? Je možné, že sme sa za celé tie roky nepoučili? Pri pohľade do histórie si všimneme, že mnoho okolností je úplne iných. Kedysi sme dovážali zemný plyn len z jedného zdroja a jedným smerom, mali sme nižšie kapacity zásobníkov, bolo chladnejšie, nečakali sme, že sa vyhrážky Moskvy naplnia a zo dňa na deň Kyjevu zatvorí kohútiky.

Vláda síce deklaruje, že spravila všetko, aby sme sa s rovnakým blackoutom už nikdy nestretli, slovné spojenie plynová kríza však počúvame na každom kroku. Ceny na burze sú astronomické, zásoby slabé. Napriek ubezpečeniam, že plynu máme akurát dosť, stačí sa pozrieť na čísla: v polovici januára dosahuje naplnenosť našich zásobníkov menej ako polovicu celkovej kapacity. Vystačí to, len ak sa naplnia očakávania teplej zimy. Netreba však mať dlhú pamäť, aby sme si dokázali živo vybaviť, ako vlani mrzlo a snežilo ešte aj v apríli.

V neposlednom rade aj dnes titulky správ zapĺňajú nízke dodávky od rovnakého menovateľa ako kedysi. Viniť z celej nepríjemnej situácie len Rusko by však bolo priveľmi jednoduché. Aj keď naň totiž ukážeme prstom, zvyšné prsty budú ukazovať na nás. Európa sa nepoučila, špecifické záujmy v prospech či proti plynu roztrieštili jej názorovú jednotu na spoločné pravidlá trhu a závislosť od fosílneho paliva, ktoré musíme dovážať spoza hraníc únie, pretrváva napriek všeobecným záväzkom o prechode na čistý energetický mix.

Keby sme sa však skúsili pozrieť na situáciu skutočne kriticky, možno by sme si všimli aj iné riešenie. Starosti spôsobené závislosťou od nepredvídateľného zdroja môžeme odstrániť aj tým, že sa zbavíme v prvom rade danej závislosti.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #plynovod #plynová kríza #blackout