Dobrodružstvo omikron. Vládne opatrenia nemajú logiku

Omikronová vlna síce s omeškaním, no predsa dorazila. V najbližších týždňoch bude počet infikovaných dosahovať rekordné čísla. Svetlo na konci tunela zatiaľ nevidíme. Od vlády by sme očakávali, že začne uťahovať skrutky. Omyl, vydala sa opačným smerom a opatrenia uvoľňuje.

19.01.2022 19:00
debata (47)

Koaliční politici kopírujú postupy v niektorých západných krajinách, kam omikron zavítal skôr. Ako obyčajne, zabudli na „malé“ odlišnosti. Také Portugalsko alebo Dánsko sú takmer plne zaočkované a už pred omikronom tam neplatili žiadne obmedzenia. Preto sa rozšíril tak rýchlo.

My, namiesto toho, aby sme sa držali rozumného pravidla čo najväčšieho časového rozloženia vlny, sa slepo vydávame na dobrodružnú cestu. Prečo ten prudký obrat? Lebo je omikronová nákazlivosť nezastaviteľná, alebo preto, že ľudia sú už unavení a znechutení, zvlášť po delte? Hoci omikron zatiaľ veľa šarapaty nespôsobil, vôbec nevieme, aký podiel má na tom celková zaočkovanosť.

Uvoľnené opatrenia by mali pomôcť najmä niektorým sektorom. Podnikatelia, trpko poučení z minulosti, si už radšej nerobia optimistické plány. Opatrenia sa menia takmer každý druhý týždeň, málokto sa vyzná v spleti neustálych zmien, zvláštnych podmienok pre jednu, druhú, tretiu či štvrtú skupinu ľudí.

Spoliehať sa, že omikron zmutoval do akejsi chrípky, ktorá sa po zimnej sezóne stratí, by bol riadny omyl. V Argentíne sa napríklad počas tamojšieho leta, keď krajina čelí rekordným horúčavám, masívne šíri.

Ešte nedávno sme počúvali, že reštaurácie sú nadmerne rizikové, teraz pred „búrkou“ sa takmer dokorán otvárajú. Momentálne platí 50-percentná obsadenosť, po novom bude plná – pre očkovaných a tých, čo ochorenie prekonali. Stoly však majú byť od seba dva metre, pri jednom môžu sedieť členovia domácnosti alebo iba štyria hostia. To, že si pri jedení a pití musia dať všetci rúška dole a zaočkovaní vírus tiež prenášajú, akosi už nehrá rolu. Kto bude merať odstup stolov či posudzovať príslušnosť k rodine? Pritom, naopak, vonku sa rúška opätovne zavádzajú. Kto by v tom všetkom hľadal logiku, nech nemárni čas. Opäť jedno veľké Kocúrkovo.

Na druhej strane niektoré prísne opatrenia zostali v platnosti. Napríklad karanténa na desať dní. Má logiku rušiť vlakové spoje kvôli karanténe rušňovodičov a nechať tak ľudí vo vozňoch cestou do práce tlačiť sa jeden na druhého? Nehovoriac o tom, že pri vysokých počtoch infikovaných bude rásť aj počet ľudí v karanténe. Budú vypadávať zo zamestnania, ohrozia sa viaceré prevádzky. Ako to riešiť? Vláda recept nepredložila.

Spoliehať sa, že omikron zmutoval do akejsi chrípky, ktorá sa po zimnej sezóne stratí, by bol riadny omyl. V Argentíne sa napríklad počas tamojšieho leta, keď krajina čelí rekordným horúčavám, masívne šíri. Vírus je zákerný. Každý polrok čelíme novej mutácii, súčasný menej nebezpečný variant nemožno považovať za konečnú stanicu.

Upustenie od povinného očkovania treba preto vnímať ako dočasný ústupok, no odporcovia očkovania by jasať nemali. Nateraz by to nemalo zmysel, keďže proti šíreniu omikronu súčasná „wuchanská“ vakcína veľmi nefunguje. Veriť, že omikron nás zbaví nákazy, všetkých nás preočkuje, ako trápno-vtipne poznamenal Igor Matovič, by bolo veľkým omylom. Vírus nás už viackrát prekvapil. Podliehať optimizmu nie je namieste. Práve naopak.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #opatrenia #povinné očkovanie #karanténa #Covid-19 #omikron