Ako prezidentka Čaputová diplomaticky vykľučkovala

Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom vyhlásení k obrannej zmluve s USA preukázala výnimočné diplomatické schopnosti. Dala za pravdu jednej i druhej strane, pritom presadila svoje stanovisko a dokázala si navonok zachovať vlastnú tvár.

20.01.2022 20:30
debata (150)

Hoci zmluvu s USA na Ústavný súd (ÚS) nepredloží, neznamená to, že dohoda má zelenú. S rôznymi expertmi na ústavné právo konzultovala text dohody a nenašiel sa žiadny rozpor s ústavou. Ak nemá konkrétne výhrady, nemá s čím na ÚS argumentovať. Je to logické. Pretože sa ťažko hľadajú čo len najmenšie nezrovnalosti, keď ona sama – ako dodala – dohodu podporuje.

Zároveň však bude vyžadovať interpretačné vyhlásenie. Inak zmluvu nepodporí. Ak sa totiž sporné body nevyjasnia, dohoda nemá šancu.

A do tretice: sľúbila, že vypíše referendum o dohode, ak sa zozbiera dostatočný počet hlasov a budú splnené všetky kritériá.

Summa summarum: aj vlk je sýty, aj baran celý. Prezidentka tak obrusuje kritiku opozície, dáva jej príležitosť vyzbierať v petícii dostatok hlasov na vypísanie referenda. Že tak opoziční politici urobia, o tom niet pochýb. Dobre však vedia, že na prípadné referendum nemusí prísť potrebných 50 percent oprávnených voličov. Záleží na načasovaní. Keby sa konalo spolu s komunálnymi a krajskými voľbami na jeseň, nie je to vylúčené.

Predtým je však na rade parlament. Že zmluvu odobrí, nie je na sto percent isté. Sme rodina váha, kladie si podmienky, jeden jej poslanec odmietol zmluvu podporiť. To by nestačilo, museli by sa pridať poslanci za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Spýtajú sa nezávislé osobnosti na názor obyčajných ľudí? Nezabúdajme na slová ich šéfa Igora Matoviča z roku 2019 pred voľbami do Európskeho parlamentu. Povedal vtedy, že „USA sú dnes chaos svetovej politiky a nie jej majákom“.

Čaputová podotkla, že dohoda vzbudzuje toľko emócií pre napätie okolo Ukrajiny. Inak by si ju nikto nevšimol, veď ide o technickú rámcovú zmluvu. Ako svorne zdôrazňujú podporovatelia, dohoda sa viaže k nákupu amerických stíhačiek ešte z doby minulých vlád. Majú aj Česi obdobnú zmluvu so Švédskom, keď si prenajali ich stíhačky?

Ak má dvojstranná dohoda s USA prispieť k našej väčšej bezpečnosti, spochybňuje sa tým nepriamo členstvo v NATO. Pretože roky bola garantom bezpečnosti práve aliancia. Už to nestačí? To nevysvetlila ani prezidentka. Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl by mala.

Prezidentka si tiež nevšimla stredajší zásadný prejav prezidenta kolísky Európy a EÚ, Francúzska pred Európskym parlamentom v Štrasburgu. Emmanuel Macron vravel o strategickom prezbrojení Európy ako mocnosti mieru a rovnováhy, o dialógu s Ruskom. Zdôraznil, že Európania by mali spoločne vzniesť požiadavky a zaistiť, aby boli rešpektované. Požiadavky zoči-voči k destabilizácii, vmiešavaniu sa a manipulácii. Na mysli mal obe vojenské veľmoci a tiež Čínu. Pretože EÚ nie je iba vojensky slabá, ale pandémia v plnej nahote ukázala jej ekonomickú závislosť. Vzletné reči a koncerty fráz bruselských politikov to nemôžu zakryť.

Obranná dohoda s USA je v tomto duchu krokom späť. Pretože nech už budú interpretácie bodov zmluvy s USA akékoľvek, jedno je isté: Spojené štáty budú môcť naše letecké základne využiť na vlastné vojenské operácie, ktoré nemusia byť vždy v súlade s našimi záujmami, bez mandátu NATO, v rozpore so záujmami, bezpečnosťou (mierom) a budúcnosťou celej Európy. To by mala hlava štátu pochopiť a prejaviť viac strategického myslenia než diplomatického.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentka #Emmanuel Macron #Zuzana Čaputová #vojenská dohoda s USA