Treba aj dobré správy

Často sa stáva, že my novinári sa sústredíme iba na negatívne správy. Nečudo, priťahujú čitateľov aj „kliky“. Evolučne sme vybavení tak, aby sme spozorneli, keď sa blíži niečo zlé. Preto správy o katastrofách a nešťastiach pútajú pozornosť.

23.01.2022 20:00
debata (5)

Našťastie, na svete sa dejú i dobré veci. Treba ich brať do úvahy, pretože donekonečna omieľať iba to, že rastú ceny energií, bývania, potravín, navyše v čase pandémie, keď denne počúvame o obetiach covidu, by mohlo spôsobiť, že ľudia si budú myslieť, že sa svet rúti do katastrofy. To by nebol úplný obraz reality.

Jednou z dobrých správ je, že viacero firiem sa rozhodlo zvyšovať ľuďom platy. Reagujú aj na fakt, že na Slovensko udrelo spomínané zdražovanie takmer všetkého. Samozrejme, nie všetky podniky tak robia, môžu či chcú urobiť. Tým, ktoré dvíhajú svojim zamestnancom mzdy, patrí uznanie.

Niektorí podnikatelia tak robia možno preto, lebo pochopili, že šetrenie na zamestnancoch sa neoplatí a keď chcú v biznise niečo dosiahnuť, je absolútne kľúčové mať kvalitných a dobre zaplatených pracovníkov. Navyše, niekedy je to jediná cesta, ako získať nových ľudí, keďže problém s nedostatkom pracovnej sily je už dlho. Doba tlačenia platov čo najnižšie sa skončila, Ázii v tomto konkurovať nemôžeme. Úspešné firmy si to určite uvedomili a preto neváhajú zručných zamestnancov patrične zaplatiť.

Možno by si to mohli uvedomiť aj vládni predstavitelia. Lebo štátnym úradníkom porastú v tomto roku mzdy oveľa menej, ako je očakávaná sedempercentná inflácia. Aj tu totiž platí, že kvalitní ľudia sú pre štátne služby kľúčoví. Ak nebudú schopní pracovníci na rozhodovacích postoch na ministerstvách, krajina to nikam nedotiahne. Ukázala to už pandémia.

V budúcnosti môže práve kvalitná štátna správa rozhodnúť o tom, ako sa nám bude na Slovensku žiť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zvyšovanie platov #pandémia koronavírusu