Omikron a školy

Celosvetový počet obetí pandémie COVID-19 dosahuje v týchto dňoch viac ako 5,5 milióna. Je to, pravdaže, orientačné číslo, v skutočnosti môže byť ešte vyššie. To sú ľudia, ktorí už o svojej skúsenosti s ochorením nikdy neprehovoria. Ďalších približne 340 miliónov ľudí je v celosvetovom meradle covidom zasiahnutých.

23.01.2022 19:00
debata (17)

Tieto údaje ponúkajú dáta opierajúce sa o zistenia Johns Hopkins University. Ako najzásadnejšia „novinka“ v doterajšom vývoji pandémie sa však ukazuje skutočnosť, že aktuálny variant omikron v oveľa väčšej miere ako predchádzajúce známe mutácie napáda deti. Očakáva sa preto, že hlavnými ohniskami šíriaceho sa omikronu budú práve školy. Pravdaže, i na Slovensku.

Keď sa z Juhoafrickej republiky variant omikron rozšíril, istým spôsobom zavládla všeobecná „úľava“. Omikron sa síce ľahko prenáša, zato jeho priebeh sa zvykne opisovať ako podstatne miernejší, a teda menej devastačný. Potvrdzujú to najmä dáta z krajín, kde je v plnom prúde. Výskumy v JAR ale jednoznačne ukázali aj to, že hospitalizácie detských pacientov mladších ako štyri roky stúpli v porovnaní s deltou o 49 percent, podobne je to v iných oblastiach vysokého rozšírenia mutácie. Dobrá správa je, že hospitalizácie síce stúpajú, detská úmrtnosť sa však nezvyšuje. Najnepríjemnejším prejavom je ťažký kašeľ označený ako krup.

Ukazuje sa, že ešte väčším rizikom ako odmietanie očkovania, je odmietanie prevencie. Tá je elementárna aj vtedy, keď nezúri epidémia či dokonca pandémia.

Čo to znamená pre Slovensko a slovenské školy? Úrad verejného zdravotníctva SR zatiaľ uvádza iba nízke čísla výskytu omikronu, ale pretože sa ľahko šíri medzi najmenej imunizovanou populáciou, do hry sa opäť dostáva otázka zatvárania a otvárania škôl. Našťastie sa ukazuje, že prezenčné vyučovanie nie je nutné opäť celkovo zastaviť. Nie však preto, že by zdravotníci a učiteľský zbor naskočili na presvedčenie, že premorenie rovná sa náhrada očkovania, u nás tradične nízkeho. Jednoducho preto, že opatrenia sú všeobecne uvoľnené a pri rýchlom šírení vírusu sa deťom nevyhne, ani keby do školy nechodili.

Napriek tomu, ale aj napriek všeobecnému presvedčeniu, že omikron je „bezpečný“, lebo nezabíja, je namieste zvýšená zodpovednosť. Okrem iného i preto, že deti sú najmenej zaočkovanou skupinou obyvateľstva a na proti vakcinácii celkovo odmietavom Slovensku nie je šanca, aby sa tento stav podobrotky zmenil. Pritom pediatri sa zhodujú, že hoci deti omikron prekonajú pomerne ľahko, následné zdravotné komplikácie už také ľahké nebudú.

Ale tak či onak sa ukazuje, že ešte väčším rizikom ako odmietanie očkovania, je odmietanie prevencie. Prevencie, ktorá je elementárna aj vtedy, keď nezúri epidémia či dokonca pandémia. Veľmi dobre poznáme otrepaný zvyk, že do zamestnania neraz chodievame chorí a choré do škôl posielame i deti, lebo sa nám to zdá ako čosi celkom bežné. Až pandémia plasticky ukázala, ako veľmi je to postavené na hlavu. Lekári by nemali prosiť, aby rodičia deti s príznakmi choroby – akejkoľvek, no tobôž po kontakte s pozitívnou osobou – do školy neposielali.

Rovnako ako by nikto nemal prosiť, aby aj deti vnímali respirátory či vedenie k hygienickým zásadám a dezinfekcii ako prirodzenú súčasť prevencie a rešpektu voči iným.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia chorôb #zatváranie škôl #variant omikron #deti a covid