Zmätok na pokračovanie. Vláda prichádza s novými pravidlami

Bezradnosť našej vlády pri zvládaní pandémie je každému občanovi dobre známa. Najprv menila opatrenia každý mesiac, potom každé dva týždne. Teraz preradila na nový rýchlostný stupeň, zmeny prichádzajú už po týždni.

24.01.2022 19:00
debata (70)

Pritom riziká omikronu sú už dlhšie dostatočne známe, máme skúsenosti z iných štátov Európy, napríklad z Dánska, kam nová vlna korony dorazila už pred mesiacom. Mohli by sme si tak nastaviť pevnejšiu stratégiu až do jari. Lenže naša vláda znovu ukazuje, že nevie, čo má robiť. Namiesto toho, aby jednotlivé opatrenia boli nastavené cielene a čo najjednoduchšie, aby boli jasné každému občanovi, sú stále viac a zbytočne zmätočné.

Málokto sa v pravidlách vyzná. Kto sa pustí do ich preštudovania, iba sa domotá a radšej bude robiť všetko po svojom. To sa môže týkať aj rôznych prevádzok. Veď to nie je ani občianska povinnosť, je to úloha vlády.

Teraz prichádzajú nové pravidlá pre testovanie a karanténu. Logicky museli prísť, pretože hrozí, že pre dlhú karanténu a vysoké počty infikovaných bude ohrozené vykonávanie niektorých profesií dôležitých pre fungovanie štátu. Pri skrátení karantény a izolácie z desať na päť dní ide preto o pozitívnu správu. A musíme dodať, že aj logickú. Rovnako tiež uznávanie AG a LAMP testov okrem doteraz povinných PCR testov.

Namiesto toho, aby jednotlivé opatrenia boli nastavené cielene a čo najjednoduchšie, aby boli jasné každému občanovi, sú stále viac a zbytočne zmätočné.

Lenže už len rozlišovanie medzi karanténou a izoláciou bude niektorým ľuďom robiť ťažkosti a budú si ich pliesť. A to je to najmenej. Karanténa môže trvať päť dní iba vtedy, ak sa deň predtým nevyskytli príznaky neumožňujúce pracovnú činnosť.

Nuž, to je čo? Bolenie hlavy? Kašeľ? Celková slabosť? Platia rovnaké príznaky pre všetky povolania? Pretože z pohľadu šírenia korony by to tak malo byť. Taktiež je veľmi zmätočné pravidlo, či ľudia boli spolu bez respirátora menej či viac ako päť minúť, vzdialení od seba dva lebo menej ako dva metre. Kto si to bude vždy presne pamätať?

To všetko s upozornením ministerstva zdravotníctva, že ide o pragmatické rozhodnutie, nie medicínske. S dodatkom, že podľa jednej štúdie bola viac ako polovica pozitívne testovaných infekčná aj po piatom dni. Akoby sa ministerstvo vopred zbavovalo zodpovednosti.

Človeče, vyznaj sa v tom!

To, že presné dodržiavanie v praxi bude z logických a pragmatických dôvodov ťažko dosiahnuteľné, netreba pochybovať. Rovnako tak ani platné opatrenia – niekde je jednej skupine vstup dovolený, druhej nie, inde pre všetkých vstup voľný.

Omikron tak ľahko nezmizne. Pravdepodobne nás čaká rovnaký scenár ako pred rokom. Predstava, že vláda bude prijímať stále mätúce rozhodnutia, neveští nič dobrého, hoci sme si už tak trochu zvykli.

Nesmieme pritom zabúdať, že omikron nie je posledným variantom, čo zdôraznil v pondelok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. S koronou sa budeme musieť naučiť žiť, očkovanie je beh na dlhú trať. Omikron by mohol byť vhodnou príležitosťou, ako sa to pri dodržiavaní určitých minimálnych a jasných opatrení naučiť. To by však najprv naša vláda musela vedieť, čo má robiť.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #opatrenia #pandémia #karanténa #testovanie na covid-19 #variant omikron