Najdrahšie svine na svete

Dotácia 4 500 eur na jednu sviňu bola obrovská nehoráznosť. Teraz sa však ukazuje ešte niečo horšie – minister pôdohospodárstva o tom všetkom pravdepodobne vedel!

24.01.2022 20:00
debata (25)

Keď začiatkom roka štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Milan Kyseľ podal demisiu po tom, ako sa prevalila informácia, že pridelil na ochranu pred morom ošípaných šiestim vlastným prasatám dotáciu v astronomickej výške, zdalo sa, že tým sa táto kauza skončila.

Teraz sa však ukazuje, že táto „prasacina“ bude mať aj druhé dejstvo. Pravdepodobne niekto priamo z ministerstva sa už nemohol prizerať na to, čo sa deje v rezorte, a tak do médií vypustil mailovú komunikáciu, ktorá potvrdzuje, že toto šafárenie s verejnými prostriedkami organizovali ľudia z najbližšieho okolia ministra Samuela Vlčana a že samotný minister o tom musel (s najväčšou pravdepodobnosťou) vedieť.

S dotáciami v agrorezorte sa od nášho vstupu do EÚ často spája korupcia. Hoci nová vláda vyhlasovala, že bude iná, z ministerstva pôdohospodárstva cítiť závan starých čias. Už vymenovanie generálneho riaditeľa štátnych Lesov SR Tibora Kőszeghyho, proti ktorému protestoval exminister Ján Mičovský, bolo prvým náznakom, že niečo nie je v poriadku.

Ak sa potvrdí, že netransparentné prideľovanie peňazí z dotácií sa udialo s vedomím ministra Vlčana, mal by zvážiť zotrvanie na poste šéfa agrorezortu.

Pretože ak o sebe niekto vyhlasuje, že politiku bude robiť transparentne, nestačí iba nahlas upozorňovať na chyby svojich predchodcov (a potichu robiť rovnaké „sviňaciny“), treba aj transparentne konať. V opačnom prípade verejnosť veľmi rýchlo pochopí, že medzi jednými a druhými nie je žiadny rozdiel.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #pôdohospodárstvo #Agrorezort #mor ošípaných #Samuel Vlčan #milan kyseľ