Povinné očkovanie stojí na oranžovej. Naskočí zelená alebo červená?

Naša vláda aspoň raz zaujala racionálny postoj. Povinnému očkovaniu dala v súčasnej situácii stop. Zatiaľ. Dvere si necháva do budúcnosti otvorené.

26.01.2022 19:00
debata (12)

Aj to je správny prístup. Nikto nevie, čo nás čaká o niekoľko mesiacov. Vlastne netušíme, ako dopadne vlna omikronu. Zatiaľ vieme, že sa rýchlo šíri a má miernejšie príznaky. Aj to sú skôr dáta z krajín takmer plne zaočkovaných ako Portugalsko, Francúzsko, Veľká Británia či Dánsko. Aký dosah bude mať rozšírenie omikronu v menej zaočkovaných krajinách strednej a východnej Európy, to ešte nevieme. Realitou sa môže stať ťažší priebeh aj viac hospitalizácií.

Aj v západných krajinách pozorujeme rozdiely: medzi zaočkovanými Dánmi vírus zmutoval, a preto majú spoločne s Francúzskom väčšie problémy. Pritom sme boli ubezpečovaní, že vírus by medzi zaočkovanými mutovať ani sa šíriť nemal. V nezaočkovanej Afrike, naopak, veľkú šarapatu omikron nerobí (presných údajov však nemáme dostatok).

Má zmysel v tejto situácii ľudí povinne očkovať? Ktorá dávka bude posledná? Veď experti hovoria, že príliš veľa dávok v krátkom čase neprospieva. A to nemáme ani vakcínu zameranú na omikron. Kedy bude? Nezmutuje vírus dovtedy zasa a nevznikne úplne iný variant – ako na jar 2021 v Indii? Delta sa tam síce do leta vytratila, ale na jeseň sa objavila v Európe. Úplne nový variant môže byť opäť aj nákazlivejší, aj spôsobovať vážnejší priebeh choroby. Budeme mať aj účinné vakcíny?

Ak chceme vakcínou vykynožiť koronu, bez zaočkovania väčšiny populácie na planéte v čo najkratšom čase to pravdepodobne nepôjde. Muselo by to byť pod hlavičkou WHO, nie na základe rozhodnutia z Bruselu.

S postojom premiéra Eduarda Hegera, že si najprv musíme počkať, kým omikron odznie, a vyhodnotiť údaje, sa dá súhlasiť. Zaviesť povinné očkovanie len preto, že znižuje o 25 % riziko hospitalizácie, by bolo pochabé. Nepresvedčíme tak ani váhajúcich, najmä mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať na dobrovoľnej báze. Vakcína musí byť účinná, teraz je to iba akýsi druh preventívneho lieku. Chýba kľúč k dosiahnutiu kolektívnej imunity. Preto je otázne aj to, či existuje dostatočný dôvod na povinné očkovanie rizikových skupín (seniori) či pre fungovanie štátu nevyhnutných profesií (lekári, hasiči, policajti, učitelia, štátni úradníci). Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková môže vyrobiť očkovacie paragrafy, ale to nestačí: musia mať aj legitimitu.

Má vlastne povinné očkovanie v jednom štáte či v celej EÚ vôbec zmysel? Koronavírus môže kdekoľvek vo svete zmutovať a dostať sa do Európy. Tak, ako sa to stalo s deltou a omikronom, ktorých šíreniu súčasné vakcíny nezabránili. To by si nielen naši, ale aj európski politici mali uvedomiť.

Ak chceme vakcínou vykynožiť koronu, bez zaočkovania väčšiny populácie na planéte v čo najkratšom čase to pravdepodobne nepôjde. Muselo by to byť pod hlavičkou Svetovej zdravotníckej organizácie (spadajúcej pod OSN), nie na základe rozhodnutia z Bruselu. Ľudia by mali mať právo vybrať si vakcínu. V súčasnosti ich nie je dostatok, účinnosť je slabá, na výber nemáme.

Preto s povinným očkovaním treba zaobchádzať opatrne a hľadať aj alternatívne cesty, ako pandémiu poraziť alebo s ňou žiť. Lebo ešte nejaký ten rok nás riadne potrápi.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #povinné očkovanie #Covid-19 #delta #omikron