Večne živý Fico

Robert Fico šliape Petrovi Pellegrinimu na päty. Podľa prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza by Smer volilo 16,3 % a Hlas 17,8 % respondentov. Smer sa tak po dvoch rokoch môže opäť stať najsilnejšou politickou stranou.

30.01.2022 20:00
debata (81)

Podľa nedávneho prieskumu agentúry AKO (pre televíziu JOJ) to nie je až také akútne. Smeru vyjadrilo podporu necelých 14 % opýtaných. Skôr ako o Smer však ide o samotného Fica. Veď Hlas vytvorili známe tváre Smeru. Ich odchod pokropil vtedy vyhasínajúceho trojnásobného expremiéra živou vodou. Najmä Hlasu doteraz bral Fico voličov a postupne ukrajoval z jeho prvotného náskoku. Či to pôjde takto ďalej, je otázne. Pellegriniovci sa konečne spamätali a začali robiť vyhranenejšiu politiku.

Rastie aj Republika, ktorá atakuje osem percent. Uhrík a Mazurek ukazujú, že ani nie tak osvedčená značka (Kotleba), ale moderné poňatie robenia politiky cez sociálne siete zaručuje úspech. Tradičné národno-konzervatívne strany – KDH a SNS – za ňou, a vlastne aj za Smerom, stále zaostávajú. Nedoplácajú iba na to, že sú mimo parlamentu. Chýbajú im témy, schopnosť byť každý deň na scéne.

Žalostný výkon vlády sa prejavuje aj na preferenciách koaličných strán. Spolu nedosahujú ani 30 %, pritom v Národnej rade majú ústavnú väčšinu. Legitimita akýchkoľvek vládnych opatrení je tak logicky veľmi otázna. Podľa Focusu sa neteší veľkej obľube ani SaS.

To nevie využiť PS. Pritom sa pri svojom zrode chcela stať modernou a vedúcou politickou stranou. S marginálnymi témami a nevyhranenými lídrami je to iba zbožné želanie a stále márne poškuľuje aspoň po desiatich percentách.

Slovensko by pritom potrebovalo nových, rozhľadenejších a umnejších politikov. Namiesto toho dominuje líder, ktorý je vo vrcholovej politike 30 rokov. Horšia vizitka pre súčasných politikov hádam ani neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #koalícia #prieskumy #volebné preferencie #Progresívne Slovensko #Hlas-SD #Republika