Vyriešte konečne dôchodky!

Dôchodky. Téma, ktorá stále púta pozornosť. Mladí sa síce o ne príliš nezaujímajú, no pre politikov, novinárov a seniorov je to záležitosť nanajvýš dôležitá. Dvojnásobne to platí po vlaňajšku, keď rozdiely vo výkonnosti medzi garantovanými a negarantovanými fondmi v druhom pilieri boli priepastné.

01.02.2022 19:00
debata (13)

Prečo je správne rozloženie v druhom pilieri dôležité? Pretože miera náhrady z prvého priebežného piliera – teda to, aký bude dôchodok v pomere k tomu, koľko človek zarábal, postupne klesá. A kvôli zlej demografii to bude len a len horšie. Z prvého piliera tak budú dnešní mladí pracujúci dostávať menej ako súčasní dôchodcovia. Čo sa s tým dá robiť? Keď už nebudú stačiť príspevky pracujúcich pre penzistov, tak budú musieť politici zvyšovať dane alebo odvody, aby celý systém udržali.

Našťastie, na Slovensku existuje druhý pilier. V kontexte celého nastavenia dôchodkového systému bude jeho dôležitosť stúpať. A najmä po minulom roku, keď spomínané rozdiely vo výnosoch fondov boli naozaj extrémne. No užila si ich iba menšina z 1,7 milióna sporiteľov. Takmer 930-tisíc z nich prerobilo. A to doslova. Ich úspory mohli narásť o 28 percent. Namiesto toho stratili.

Pre dnešných dvadsiatnikov, tridsiatnikov, ale aj štyridsiatnikov, ktorí majú pred sebou minimálne dve desaťročia pracovného života, je bytostne dôležité, aby mali svoje úspory či nové príspevky nasmerované do takzvaných negarantovaných – indexových alebo akciových – fondov. A to preto, lebo takzvané garantované alebo dlhopisové fondy im v súčasnosti nič neprinášajú. Žiaľ, taká je realita. Samozrejme, minulé výnosy negarantujú aj tie budúce, no v dlhodobom horizonte dokážu indexové fondy priniesť zrejme najlepšie výnosy.

Pre dnešných dvadsiatnikov, tridsiatnikov, ktorí majú pred sebou minimálne dve desaťročia pracovného života, je bytostne dôležité, aby mali svoje úspory či nové príspevky nasmerované do takzvaných negarantovaných – indexových alebo akciových – fondov.

Treba dodať, že za zlé nastavenie fondov môže predovšetkým druhá vláda Roberta Fica. V roku 2013 väčšinu sporiteľov presunula z akciových do dlhopisových fondov. A keďže stále platí, že väčšina ľudí sa financiám príliš nerozumie alebo ju to nezaujíma, tak s Ficovým rozhodnutím nič nespravila a nechala peniaze ležať v nevýhodných fondoch. Dá sa povedať, že za necelú dekádu toto rozhodnutie stálo Slovákov miliardy eur. Takto sa robí sociálna politika z dielne Smeru – plné ústa istôt a garancií, ale v praxi katastrofa…

V každom prípade nová vláda sa už nemôže vyhovárať na Fica. Vládne takmer dva roky a musí prísť so zmenami. Momentálne ich pripravuje minister práce Milan Krajniak. O pár týždňov by ich mal predstaviť. Jednou z nich je aj to, že každý človek, ktorý začne pracovať, by mal naskočiť do druhého piliera a mal by mať pripravenú sporiacu stratégiu. V nej by mal mať automaticky nastavené tie správne fondy. Čiže zo začiatku čo najviac rizikovejších, rozumej výkonnejších, a postupom času viac konzervatívnejších, menej výkonných.

Azda sa vo vláde aspoň na niečom dohodnú a reforma druhého piliera prejde. Je to jedna z najdôležitejších vecí, akú musí táto garnitúra vyriešiť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #garantované fondy #negarantované fondy