Odkrojí sa primátorom (z moci)?

Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) protestovali pred Úradom vlády. Prekáža im, že vláda s nimi pri príprave zákonov takmer nekomunikuje. Zvlášť pri novom stavebnom zákone, ktorý má okliešťovať právomoci samospráv.

02.02.2022 19:00
debata (6)

Niet pochýb, že nový stavebný zákon potrebujeme ako soľ. Súčasný platí od polovice 70. rokov minulého storočia. Už za druhej Ficov vlády minister dopravy Ján Počiatek mal pripravený nový, nakoniec ho stiahol. Pre jeho nástupcu Árpáda Érseka bol prioritou, márne. Teraz sa dva roky pripravuje nový zákon pod gesciou podpredsedu vlády Štefana Holého.

Ten príbeh je dlhý, času na konzultácie a dolaďovanie zo všetkých strán bolo neúrekom. Skôr sa zdá, že samosprávam niekto riadne stúpil na kurie oko. Môžu prísť o rad výhod. Holý poukazuje najmä na súčasnú pokrivenú prax.

Pri námietkach čelných predstaviteľoch samospráv by človek nadobudol dojem, že za posledných tridsať rokov naše mestá prekvitali pre blaho nás všetkých. Čo sa však postavilo? Koľko bytoviek, nájomných bytov vzniklo? V akom stave sú cesty, chodníky a mosty? Každý obyvateľ toho či onoho mesta by mohol urobiť poriadny výpočet, čo sa mohlo urobiť a neurobilo sa. Čo veľké sa vybudovalo v našom hlavnom meste? Kancelárske budovy? Obchodné centrá? Hanba. Medzinárodná. Aj najväčšiu pýchu – Bratislavský hrad – dal zrenovovať Košičan – bývalý predseda NR Pavol Paška.

Pri námietkach predstaviteľoch samospráv by človek nadobudol dojem, že za posledných tridsať rokov naše mestá prekvitali pre blaho nás všetkých. Čo sa však postavilo? Koľko bytoviek, nájomných bytov vzniklo? V akom stave sú cesty, chodníky a mosty?

Zvolebnieva sa. Regionálni politici dobre vedia, že na jeseň v krajských i komunálnych voľbách nemusia od občanov dostať dobré vysvedčenie. Mnohí starostovia, primátori, župani, poslanci vyšli z útrob koaličných strán či z tých, ktoré bojovali proti bývalej vláde Smeru. Iba sa marketingovo zahalili do závoja nezávislosti. V predošlých voľbách stačilo všetko hodiť na všadeprítomný Smer, teraz sa už nedá. Treba mať výsledky. Keď nie sú, lepšie je to hodiť na tých v Bratislave, pritom sú už takmer všetci z jedného cesta.

ZMOS liek hľadá aj v zmene volebného zákona. Navrhuje stop celoslovenským straníckym kandidátkam, mali by byť krajské. Jedine tak sa dostanú ľudia z regiónov do Národnej rady. Akoby primátori a starostovia v parlamente nesedeli. Áno, väčšinou sú poslanci z hlavného mesta. Ako to však Bratislave pomohlo? Možno by skôr pomohlo, keby kandidáti na poslancov a primátorov boli z politických strán, nie nezávislí. Tak by mohli cez stranícke štruktúry ovplyvniť ministrov.

Je iluzórne si tiež myslieť, že by sa tak viac vybavilo. Jeden región bude bojovať proti druhému. Také obchvaty sa nemôžu vo všetkých mestách postaviť naraz, aj keby ich bolo treba. Ako fungujú kraje, kde sú poslanci zo všetkých okresov? Dostane sa na každého?

Neznamená to zmenu kompetencií, nastavenie nových právomocí. Veď koľkokrát sme tejto ilúzii za tridsať rokov podľahli. A čo sa zmenilo, staré problémy sa čoskoro objavili opäť. Je to vždy o spolupráci medzi ľuďmi, o ochote počúvať sa, nepozerať iba na stranícke tričko. Len naši vládni i regionálni politici to nechápu. Ide im iba o to, aby nikto nesiahal na ich (svätú) moc.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #výstavba #stavebný zákon #ZMOS #komunikácia #samosprávy #spojené voľby 2022