Netreba sa báť. Šťastie praje pripraveným

Štvrtá vlna vyčíňa v plnej sile. Počet novoinfikovaných denne atakuje 20-tisíc, to je za týždeň viac ako 100-tisíc. Donedávna nepredstaviteľné číslo. Zvykli sme. Hoci omikron straší, život sa čoraz viac vracia do normálu.

06.02.2022 20:00
debata (7)

Lockdowny už nebudú, núdzový stav sa onedlho skončí. Vyskytol sa však nový problém: ako zladiť vysoký počet infikovaných, karanténu a izoláciu s bežným životom, zvlášť na pracoviskách? Bude mať kto pracovať vo fabrikách, v kanceláriách či v teréne? Zvládneme plniť všetky úlohy bez zádrhov?

Čierne scenáre sa zatiaľ, našťastie, nenaplnili. Základné služby nevypadávajú. V obchodoch sú plné regály, smeti sa na uliciach nehromadia, benzín na čerpacích staniciach nechýba, voda z kohútikov tečie. V kritickej infraštruktúre môžu pracovať aj pozitívne testovaní – ak nemajú príznaky. Niekde prešli na prácu v niekoľkodňových cykloch, niekde sa robí v menších tímoch. Firmy si vypracovali krízové scenáre pre prípad, že by došlo k masovému výpadku zamestnancov.

Navyše máme skúsenosti z chrípkových epidémií. V nich niekedy výpadky pracovnej sily v podnikoch dosahujú aj dvadsať percent. Teraz je možno veľa infikovaných, ale chorých ľudí, ktorí by nemohli ísť do práce dva-tri týždne, už toľko nie je.

Lenže vrchol štvrtej vlny je ešte ďaleko. Každý druhý test je pozitívny. Máme šťastie, že omikron zasiahol skôr západné štáty Európy. Môžeme sa od nich poučiť, konečne nevymýšľať rôzne experimenty. Lenže aj tam, napríklad v Nemecku, museli niekde prerušiť výrobu. Pritom majú vyššiu zaočkovanosť. Tešiť sa, že to už nejako zvládneme, je preto zatiaľ predčasné. Korona už niekoľkokrát nepríjemne prekvapila.

Ako štvrtá vlna nakoniec dopadne, závisí vo veľkej miere od zamestnávateľov, od firiem, nie od našej vlády. To nám tentoraz vlieva nádej.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #podniky #izolácia #karanténa #omikron #štvrtá vlna #krízový plán #základné služby