Pokrytectvom k slobodám

Napätie na Ukrajine nastavuje nelichotivé zrkadlo našej spoločnosti. Okrem geopolitickej dezorientovanosti časti populácie sa ukazuje aj selektívne presadzovanie hodnôt niektorých politických aktérov. Je tak veľa žiadať konzistentnosť?

06.02.2022 19:00
debata (77)

Základné východisko pri diskusii o zahraničnopo­litickom smerovaní Slovenskej republiky by malo spočívať v zhode na presadzovaní hodnôt demokratického a právneho štátu. Cez túto prizmu by sme následne mali racionálne vyhodnocovať spojenectvo s partnermi, s ktorými sa väčšmi delíme o deklarované hodnoty.

Zrejme nik si totiž neželá, aby cudzie mocnosti autoritatívne rozhodovali o osude svojich menších susedov. Nerešpektovanie územnej celistvosti suverénnych štátov azda nie je prax, ktorú by sme mali tolerovať. Ako by sme sa asi tak cítili, ak by väčšie mocnosti hovorili o Slovensku ako o nesvojprávnom štáte na periférii?

Zrejme nie celkom príjemne. A tak by sme sa skôr prikláňali k partnerom rešpektujúcim našu suverenitu. Toto presvedčenie badať aj pri názoroch väčšiny Ukrajincov, ktorí sa vidia skôr v európskych štruktúrach ako v područí Kremľa, ktorý im postupne odkrajuje z ich územia.

Či sa nám to páči alebo nie, faktom je, že Putinov režim v rozpore s medzinárodným právom anektoval Krym a podporuje ruských separatistov v Donecku a Luhansku. K tomu vedie proti Ukrajine a západu hybridné kampane a podporuje antisystémové strany naprieč Európou. Cieľ je pritom jasný – destabilizácia európskeho spoločenstva a odpútavanie pozornosti od domácich hospodárskych problémov.

Na Slovensku to však, zdá sa, neregistrujeme. Očarení nacionalistickou rozprávkou o všeslovanskej vzájomnosti akosi odsúvame spoločné hodnoty bokom. Ukazuje sa, že takmer polovica obyvateľov Slovenska viní za napätie na Ukrajine Západ napriek tomu, že to je práve Ruská federácia, ktorá v húfoch zhromažďuje armádu na svojich západných hraniciach.

Príbehy ruských elít o tom, že sú len obeťami rozpínavej aliancie, sú už obohranou platňou. Novinkou je však čoraz horlivejšie preberanie týchto scestných naratívov zo strany našej opozície.

Aktuálne sondy spoločenských nálad ukazujú, ako veľmi sa u nás darí kremeľským rozprávkam o dekadentnom Západe, ktorý provokuje nevinný režim Vladimira Putina. Príbehy ruských elít o tom, že sú len obeťami rozpínavej aliancie, sú už obohranou platňou. Novinkou je však čoraz horlivejšie preberanie týchto scestných naratívov zo strany našej opozície.

Smer už dva roky hovorí o porušovaní právneho štátu a demokratických pravidiel pri výkone moci aktuálnej koalície. Je však zarážajúce, ako zrazu v snahe získať lacné politické body odsúvajú tieto hodnoty bokom a otvorene hovoria, že „Rusko nepredstavuje žiadnu hrozbu”.

Ako je možné, že zapálení ľavičiari sa zastávajú kleptokratického režimu Vladimira Putina? Ako vážne máme potom brať ich slová o potrebe demokratického a právneho štátu, ak sami obhajujú štát, ktorý nie je ani demokratický, ani právny?

Rusko je sympatickou a fascinujúcou krajinou, ktorá si zaslúži demokratickú vládu rešpektujúcu základné práva a slobody svojich občanov. Presne takú, o akú sa zasadzujú aj naši bojovníci za právny štát, politické slobody a ekonomické istoty občanov. Škoda, že len vo verbálnej rovine a so selektívnym prístupom.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vláda