Nevieme, nechceme, nedáme!

Na drastické zvyšovanie cien potravín a energií reagujú jednotlivé vlády rôznym spôsobom: niekde znižujú DPH (Poľsko), inde zastropovali ceny vybraných potravín (Maďarsko) alebo domácnostiam vyplatia jednorazový príspevok 150 eur (Rakúsko). Len slovenská vláda stále nerobí nič, akoby čakala na zázrak.

07.02.2022 20:00
debata (45)

Keď Eduard Heger vo svojom sobotnom monológu povedal, že „my sme už kvalitné opatrenia proti zdražovaniu urobili, iní nás len dobiehajú“, znelo to ako zlý vtip. V situácii, keď inflácia poskočila medziročne o 8,5 percenta a Slováci berú obchody v poľskom a maďarskom pohraniční útokom, môže povedať niečo také iba človek, ktorý sa ocitol úplne mimo reality. Od premiéra by sme však očakávali trochu konštruktívnejší prístup.

Predovšetkým, argumentovať tým, že trinásty dôchodok či príspevok za očkovanie pre seniorov, „môžu použiť na to, aby zvládli zvýšenie cien“, a zamlčať skutočnosť, že starobné dôchodky sa od Nového roka zvyšovali len o 1,3 percenta, čo pri priemernom dôchodku 505,68 eura predstavuje iba 6,57 eura, je nehanebné.

Na porovnanie – v susednom Česku kvôli vysokej inflácii navrhujú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov priemerne o 25–30 eur. Pritom priemerný dôchodok v ČR predstavuje 16 274 korún, čo je zhruba 671 eur.

Je až smiešne, že Igor Matovič, ktorý nemal problémy vyhadzovať milióny na plošné testovanie, očkovaciu lotériu a pod., sa teraz hrá na rozpočtovo zodpovedného ministra financií a ostatných kolegov, ktorí žiadajú peniaze, odbije tým, že ich dostanú, len ak nájdu rezervy inde…

Máme jednu z najvyšších sadzieb DPH na potraviny v Európe. Kým naša ctená vláda zanalyzuje dosahy zníženej DPH a všetky ostatné varianty, bude neskoro. Politici by v krízových situáciách mali reagovať promptne a prísť s riešeniami. Nie sa vyhovárať. Pretože to vyzerá, že jednak ani nevedia, ale ani nechcú pomôcť ľudom v zložitej situácii.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #DPH na potraviny