Pochová vláda univerzity?

Pandémia mení celý systém vzdelávania od prvého stupňa na základných školách až po univerzity. To si vyžaduje nové investície do modernizácie výučby. Naše ministerstvo školstva sa vydalo opačnou cestou. Verejným vysokým školám plánuje v tomto roku škrtnúť na dotáciách 27 miliónov eur.

07.02.2022 19:00
debata (26)

Akoby nestačilo, že univerzity sa musia popasovať s prudkým nárastom cien elektriny a plynu. Kde na to vziať? Roky bojujú s podfinancovaním. Namiesto pomoci od vlády sa dočkali ďalších škrtov. Slovenskej poľnohospodárske univerzite v Nitre sa náklady na elektrinu zvýšia asi o 260-tisíc eur. Trenčianskej univerzite bude na energie chýbať zhruba 788-tisíc, zvolenskej Technickej univerzite 300– až 400-tisíc eur. Pritom počas pandémie univerzita prišla o štyri až šesť miliónov a dotácie by mali tento rok poklesnúť o viac ako milión eur. Košická UPJŠ má dostať v tomto roku zhruba o 2,8 milióna eur menej ako v minulom. Takto by sa dalo pokračovať.

Košická veterinárna univerzita príde o 2,2 milióna eur. Áno, má vysoké náklady na prevádzku, ale kde sporiť, keď ide o živé zvieratá, o ktoré sa treba nepretržite starať, niektoré podstupujú liečbu. Stavy zamestnancov sa už v minulom roku znížili o desať percent, tento rok má byť rovnaký. Čo potom? Plánuje vláda zlikvidovať veterinárne lekárstvo na Slovensku?

Na trnavskej Univerzite sv. Cyrila a Metoda sa obávajú, že po škrtoch nebude na tarifné platy zamestnancov. Bude musieť prepúšťať? Koho – učiteľov, (externých) výskumníkov, administratívnych zamestnancov? Nuž všetko sa chtiac-nechtiac odrazí na kvalite výučby.

Ministerstvo školstva pozná všetky hrozby a ešte rokuje s ministerstvom financií. Všetko momentálne závisí od ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ako sa rozhodne neslávne známy plagiátor?

Je nielen ohrozené štúdium niektorých programov, ale mnohé môžu skončiť navždy. Či chce vláda takto donútiť fakulty, aby niektoré „zbytočné“ a neperspektívne študijné odbory zatvorili? Sporiť sa bude musieť aj na rozvoji, investíciách do digitalizácie, informačných systémov, rekonštrukcie internátov, stopnú sa platby na vedecké časopisy a prístup do databáz. Veď to je úpadok vzdelávania ako remeň. Potom sa čudujeme, že naše univerzity sa v medzinárodných rebríčkoch topia v hlbokých vodách priemernosti. Toto chce naša vláda?

Alebo chce minister školstva Branislav Gröhling (SaS) ako vyhlásený neoliberál donútiť každú fakultu, aby si na svoj chod zarobila či aspoň privyrobila sama. Napríklad podnikaním alebo sa snažila zohnať viac platiacich zahraničných študentov.

Keby ministerstvo v predstihu vypracovalo krízové scenáre pre vysoké školstvo, malo dlhodobú koncepciu rozvoja, boli nastavené stabilné finančné toky potrebné na prevádzku a rozvoj univerzít, nemuseli by sa ich manažéri obávať, či vlastne prežijú. A ani po skončení pandémie a ustálení cien energií ich nečaká prechádzka ružovou záhradou.

Posledné slovo zatiaľ ešte nepadlo. Ministerstvo školstva pozná všetky hrozby a ešte rokuje s ministerstvom financií. Všetko momentálne závisí od ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ako sa rozhodne neslávne známy plagiátor?

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #plyn #elektrina #vláda SR #univerzity #vysoké školstvo #zvyšovanie cien