Nehaňte poľské sliepky

A tú o zlých poľských potravinách a podvodoch poznáte? Stavím sa, že áno. Povesti a zvesti o poľských šmelinároch, nekvalitných výrobkoch a vývoze „odpadu“ sa v slovensko-poľských vzťahoch naťahujú podobne ako spory o Jánošíka.

10.02.2022 20:00
debata (15)

Vyjadrenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana po rokovaní mimoriadneho Výboru Národnej rady NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o tom, že z Poľska sa na Slovensko najčastejšie dostanú chybné alebo nebezpečné potraviny, nie sú zas až také nóvum.

To, že má Poľsko najmenej bezpečné potraviny v celej EÚ, potvrdzuje aj tamojší Najvyšší kontrolný úrad. Pravda je však taká, že odkedy Tatry Tatrami stoja hundranie je hundraním, nielen že sa k nám poľské potraviny vo veľkom dovážajú (Poľsko je náš druhý najväčší dodávateľ potravín), ale ak k nám aj neprichádzajú, Slováci si za nimi radi vo veľkom odskočia. Márne sú odporúčania pána Vlčana, aby verejnosť nakupovanie potravín v Poľsku „zvážila“. Sú totiž – lacné. A našinec na kvalitu málokedy prihliada, najmä, ak má hlbšie do vrecák. Minister sľubuje viac kontrol, mimoriadna pozornosť sa má venovať hygienickýcm štandardom hydiny. Nakoľko efektívne to je riešenie?

Každý, kto trochu Poľsko pozná, vie, že nekvalitné potraviny tam nie sú žiadny štandard, priam naopak. Problém tkvie skôr, ako neraz, v trhu. V záujme jeho uvoľňovania, tlaku na rast, čo najväčšiu a zároveň najlacnejšiu produkciu a voľný pohyb tovaru sa zdravotné otázky prehliadajú ako prvé. To je známe najmä v prípade chovu lacnej hydiny. Antibiotické krmivo, priemyselná produkcia zvierat namiesto „chovu“ a s tým súvisiace katastrofické hygienické podmienky ako aj tlak na životné prostredie, to všetko je – špecificky v súvislosti s hydinou – dlhodobým problémom produkcie a dovozu nie len z Poľska, ale napríklad i Brazílie. Vždy platí, čím viac domáceho chovu, tým lepšie.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #poľské potraviny #lacné potraviny #produkcia hydiny