Ďalšia Matovičova atómová bomba

Tak, vojna na Ukrajine vopred ohlásená na túto stredu sa nezačala, ale jedna veľká bomba, dokonca atómová, vybuchla. Nuž, nie v Číne víťazstvom našich hokejistov nad USA, ale priamo na Slovensku. Už svoju druhú bombu neodpálil nikto iný ako Igor Matovič.

16.02.2022 19:00
debata (46)

Tentoraz opäť s masívnym zásahom. Nie v testovaní, ale v pomoci domácnostiam. Na rozdiel od testovania sa nič nestane, nikto nemusí nič urobiť. Práve v tom je podstata: vláda garantuje domácnostiam, že im nebudú rásť ceny elektriny najbližšie dva roky. Zastropuje ich na úrovni 61,21 eura za megawatthodinu. Pritom teraz na burzách sa ceny elektriny šplhajú k 150 eurám.

Presnejšie, regulované ceny budú platiť až do konca roka 2024, pretože cena na nasledujúci rok sa odvíja od burzových cien za prvý polrok predchádzajúceho roka. Už v budúcom roku hrozí, že by sme si za elektrinu priplatili o 80 percent viac. Takto v rokoch 2023 – 2024 priemerná domácnosť ušetrí zhruba 500 eur. To nie je málo, každému prídu vhod. Budeme chránení, nech sa už na svetových trhoch bude diať čokoľvek. Ceny si môžu rásť, koľko chcú.

Platiť sa to nebude z ohlásenej 50-percentnej dane z nadmerných ziskov jadrových elektrární, ktorú minulý týždeň ruka v ruke predstavili minister financií Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík. Konečne našli po mesiacoch rozbrojov a vzájomného osočovania sa spoločnú reč. Nakoniec tento ich supernávrh neprežil ani týždeň. Slovenské elektrárne po zverejnení obratom informovali, že ide o zdanenie fiktívnych ziskov. Navyše by bolo ohrozené splácanie viacerých úverov a nové by im banky nedali. Dokonca nevylúčili možnosť bankrotu. To by rozumné nebolo.

Takže pokiaľ Matovič veľkohubo vyhlasuje, že našim domácnostiam bude závidieť celá Európa, mal by si dať pozor. Lebo ľahko sa môže stať, že naše školy, nemocnice a sociálne zariadenia budú zase so závisťou pozerať na tie európske.

Tak kto to zaplatí? Komu títo dvaja páni vezmú peniaze? Nuž predsa len elektrárňam. Nie však priamo, ale nepriamo. Slovenské elektrárne sa zaviazali, že domácnostiam predajú elektrinu za regulovanú nízku cenu z nového tretieho bloku v Mochovciach. Vláda im na odplatu sľúbila, že jeho spustenie už nebude brzdiť. A tiež, že nedôjde k zásadnej zmene (zvyšovaniu) poplatkov, odvodov a daní. Elektrárne prídu teraz o budúci (zatiaľ fiktívny) zisk: elektrinu by mohli predať na burzách za vyššiu trhovú cenu. Takto ju predajú domácnostiam za nízku cenu. Malo by im tak ujsť až 850 miliónov eur. Ale ktovie, ako bude. Možno sa situácia vo svete (najmä okolo Ukrajiny) upokojí a ceny plynu, ropy, elektriny a iných komodít sa vrátia na normálnu úroveň. Bodaj by.

Žiaľ, školám, nemocniciam a sociálnym zariadeniam sa zatiaľ neušlo. Márne nariekajú, že nemajú ako zvýšené ceny zaplatiť. Matovič sľubuje, že aj na ne vyjde. Iba na niektoré. Vláda sa totiž zaviazala, že za zastropovanú cenu vykúpi 6,15 terawatthodiny a domácnosti minú iba 5,6. Rozdiel by sa mohol ujsť práve spomínaným subjektom. Ktorým? To už majster skvelých riešení neprezradil.

Takže pokiaľ Matovič veľkohubo vyhlasuje, že našim domácnostiam bude závidieť celá Európa, mal by si dať pozor. Lebo ľahko sa môže stať, že naše školy, nemocnice a sociálne zariadenia budú zase so závisťou pozerať na tie európske.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #domácnosti #Richard Sulík #Igor Matovič #ceny elektriny #regulácia cien energií