Potopená reforma. Uniká nám kontext?

Zatiaľ čo sa Slovensko raduje z bronzového víťazstva hokejistov, pri snahe o obnovu dôvery v justíciu sme koncom týždňa zažili trpkú prehru. Parlament len tesne neschválil kľúčové časti reformy súdnej mapy.

20.02.2022 19:00
debata (32)

Upravená verzia súdnej mapy išla do parlamentu v podobe štyroch zákonov týkajúcich sa zriadenia mestských súdov v Bratislave a v Košiciach a reorganizácie krajských a okresných súdov. Prešiel len jeden. Ostatné tri zákony potopilo hnutie Sme rodina, Za ľudí a zopár poslancov OĽaNO. A to aj napriek tomu, že išlo o vládne návrhy zákonov, ktoré vychádzali z programového vyhlásenia vlády.

O dôvodoch a príčinách fiaska v parlamente sa už veľa povedalo a napísalo. Pri sledovaní diskusií však človek nadobúda dojem, akoby sme sa topili v partikularitách bez schopnosti vidieť širší obraz. Jedným z nešťastí dnešných dní je fakt, že žijeme v extrémne rýchlej dobe. Neustály tok informácií úspešne podrýva našu schopnosť rozlišovať, čo je podstatné, a venovať tomu náležitú pozornosť. Predvčerom to bola pandémia, včera obranná zmluva, dnes potopená súdna mapa. Naše kolektívne vedomie a pamäť sa stávajú obeťou emócií prítomnosti.

Badať to aj pri diskusii o reforme súdnej moci. Zrazu sa objavujú názory, načo vôbec potrebujeme nejakú reformu, že ju nikto nechce a celá by mala ísť radšej do koša. Akoby nám zrazu unikal kontext minulosti, ktorý podmieňuje a legitimizuje snahy o zlepšenie justície.

V pondelok je štvrté výročie vraždy Jána Kuciaka. Táto tragická udalosť bola poslednou kvapkou v pohári trpezlivosti spoločnosti pri tolerovaní do očí bijúcej nespravodlivosti. Masívna mobilizácia občanov pri protestoch ukázala, že našťastie ešte nie sme úplne ľahostajní voči korupcii na najvyšších priečkach v štáte.

Vďaka vyšetrovaniu vraždy mala verejnosť možnosť nazrieť aj do Kočnerovej Threemy, ktorá odhalila prehnitosť nášho justičného systém. Podozrenia z kupovania rozsudkov za kabelky, účelové trestné stíhania či rodinkárstvo sú len špičkou ľadovca problémov, ktorým čelí spravodlivosť na Slovensku.

Nelichotivý stav justície na Slovensku sa pochopiteľne premieta do rekordnej nedôvery občanov v súdnu moc. Podľa posledného prieskumu Eurobarometra z roku 2019 dosahuje zarážajúcich 72 percent. A to je fakt, pred ktorým nemôžeme zatvárať oči.

Korupcia je rakovinou spoločnosti. Ak občania nadobúdajú presvedčenie, že pred súdom zvíťazí len ten, kto ponúkne najviac, alebo kto má najlepšie kontakty, prirodzene sa budú sami usilovať o obchádzanie právom dovolených pravidiel hry. Každý racionálne zmýšľajúci hráč, ktorého cieľom je prežiť a uspieť, si totiž zrejme povie niečo v štýle: „keď to robia všetci, prečo by som nemal i ja?“

Žalostný stav justície si vyžaduje našu pozornosť. A nie, nákupom nových počítačov, rekonštrukciou súdnych budov či zvýšením platov sudcov nemoc tretej moci nevyliečime.

Tento žalostný stav si vyžaduje našu pozornosť. A nie, nákupom nových počítačov, rekonštrukciou súdnych budov či zvýšením platov sudcov nemoc tretej moci nevyliečime. Potrebná je najmä systémová zmena, ktorá pochopiteľne ide proti srsti beneficientom súčasného systému. Odpor voči zmenám je prirodzený, no spravodlivosť je tu primárne pre občanov a nie pre pohodlnosť justičnej obce.

Reforma súdnictva na Slovensku ešte nie je úplne stratená. Jej neustále spochybňovanie a podkopávanie úsilia zefektívniť a špecializovať súdy však dáva nádej tým, ktorí dúfajú v „staré dobré časy”. Doprajeme im ich?

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma justície #súdna mapa #Ján Kuciak a Martina Kušnírová