Okupant Putin. Kde sa zastaví?

Bola to šikovná taktika. Rusko začalo sťahovať vojská od hraníc s Ukrajinou, čím sa pokúsilo upokojiť verejnosť na Západe. Putinove reči o genocíde na Donbase však naznačovali, že niečo má za lubom. A keď komunistickí poslanci v Dume navrhli uznanie nezávislosti separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, bolo jasné, že sa schyľuje k ďalšiemu odrhnutiu územia Ukrajiny, posvätenému Moskvou. No mohol im Putin nevyhovieť?

22.02.2022 14:30
debata (220)

Keďže hranice týchto dvoch odštiepeneckých republík nie sú stanovené a separatisti kontrolujú iba časť Donbasu, teraz pôjde to, či sa Putin uspokojí s tým, čo má k dispozícii, alebo sa ich pokúsi posunúť na celé administratívne územie Doneckej a Luhanskej oblasti. Samozrejme už len samotné uznanie týchto „republík“ splnilo svoj účel. Moskve sa podarilo „vsunúť prst do rany“ – a bude môcť Kyjev držať v neustálom napätí.

Napokon táto taktika sa už Rusku osvedčila v Podnestersku i v Gruzínsku. „Zamrznutý“ konflikt mu vyhovuje, lebo znemožňujú dotknutým krajinám, aby sa integrovali do štruktúr EÚ či NATO. Nik predsa nerozšíri svoje rady o nestabilného člena s nevysporiadanými teritoriálnymi otázkami. Takýto stav môže trvať roky, ba i desaťročia (pozri Podnestersko).

Pri počúvaní Putinových šovinistických výlevov, že Ukrajina nie je pre Rusko susedná krajina, že Ukrajina nie je štát, lebo bola údajne vytvorená Leninom, že je krajinou bez histórie vlastnej štátnosti, človeka až zamrazí. V jeho výrokoch počuť vzdialenému ozvenu slov grófa Apponyiho a Bélu Grünwalda, ktorí sa všemožne usilovali o pomaďarčovanie Slovákov. Uvedomujú si to tí, ktorí u nás Putinovi tlieskajú?

Otázka je, kde sa ruské ozbrojené sily zastavia. Obkľúčiť Kyjev a dobyť centrálnu časť Ukrajiny by boli bezpochyby schopné, no je nepravdepodobné, že by sa im podarilo celé územie dlhodobo udržať pod kontrolou. A nezaobišlo by sa to bez strát na životoch. Ukrajina za uplynulých osem rokov výrazne zvýšila svoju bojaschopnosť, takže by príliš riskovali.

No keďže s jedlom rastie chuť, nie je možné vylúčiť ani tú možnosť, že Moskva sa pokúsi obsadiť celú oblasť nazývanú Novorusko. Toto územie na severnom pobreží Čierneho mora malo byť súčasťou konfederácie s Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou už v roku 2014. Tento projekt sa nepodarilo uskutočniť, no vzhľadom na to, že hlavným cieľom Moskvy stále zostáva pozemné prepojenie s Krymom, javí sa tento variant ako vysoko pravdepodobný.

Preto je teraz potrebná odpoveď Západu. Predstavitelia EÚ a USA musia dať Putinovi jasne najavo, že nezávislosť, zvrchovanosť a územná celistvosť nie sú len nejaké prázdne pojmy a porušenie minských dohôd bude mať dôsledky.

Vládca Kremľa nemal problém rozdať 700-tisíc pasov. Ak ho včas nezastavíme, bude vo „výrobe ruských občanov“ pokračovať ďalej. Kto bude ďalší?

Pri počúvaní jeho šovinistických výlevov, že Ukrajina nie je pre Rusko susedná krajina a je to neodmysliteľná časť ruskej histórie, že Ukrajina nie je štát, lebo bola údajne vytvorená Leninom, že je krajinou bez histórie vlastnej štátnosti a zostavenou z historických oblastí Ruska, človeka až zamrazí.

V jeho výrokoch počuť vzdialenému ozvenu slov grófa Apponyiho a Bélu Grünwalda, ktorí sa všemožne usilovali o pomaďarčovanie Slovákov. Uvedomujú si to tí, ktorí u nás Putinovi tlieskajú?

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Donbas #vojna na Ukrajine #Donecká a Luhanská oblasť